„După ce s-au folosit de identitatea vizuală a unor retaileri sau hypermarketuri cu o prezenţă la nivel naţional, metodele infractorilor cibernetici migrează către folosirea imaginii unor instituţii de presă, pentru a da o aură de veridicitate poveştii pe care vor să o prezinte potenţialelor victime. Concret, atacatorii promovează posibilitatea obţinerii unui câştig financiar rapid, printr-un site apărut cu aproximativ 14 zile în urmă.

Textul este unul decent din punct de vedere al exprimării în limba română, semn că atacatorii devin din ce în ce mai atenţi la detalii, însă are şi unele greşeli de redactare: Programul de astăzi este disponibil pe site-ul site. În plus, pagina conţine elemente vizuale similare cu site-ul stirileprotv.ro, element care ar induce în eroare vizitatorii, dacă aceştia nu ar observa că de fapt sunt pe o adresă complet diferită: programul[.]website”, explică experţii CERT-RO, într-un comunicat.

Conform acestui presupus articol, un utilizator ar putea ajunge să câştige 1.000 de euro pe săptămână ascultând un mesaj vocal de 30 de minute: „Sistemul analizează rapid datele primite şi, dacă vă înscrieţi în program, atunci după ce ascultaţi un mesaj vocal de 30 de minute, veţi câştiga 1.000 de euro pe săptămână în conformitate cu metoda selectată pentru primirea banilor”.

Nu lipseşte din această campanie de tip scam nici elementul de urgenţă, necesar pentru stimularea unei decizii rapide a utilizatorilor. Atacatorii ridică miza, punând în discuţie numele altei instituţii prestigioase de presă, Mediafax, care ar anunţa că experimentul ar putea fi închis înainte de termen, lucru datorat faptului că unii dintre participanţi au găsit o soluţie de înşelare a sistemului şi au primit 1.000 de euro pentru 2, 3 sau mai multe persoane. Sponsorii programului au în vedere şi posibilitatea reducerii sumei la 500 sau 300 de euro pe săptămână, în funcţie de numărul de participanţi pe care programul îl va aduna în perioada stabilită (25.03.2020 – 10.04.2020)”, precizează sursa citată.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE