O nouă infecție mortală face ravagii. 200 de persoane, monitorizate. Un focar de temut, pe cale să se declanșeze. FOTO

O nouă infecție mortală face ravagii. 200 de persoane, monitorizate. Un focar de temut, pe cale să se declanșeze. FOTO sursă: arhivă EvZ

Infecția mortală cu „Variola maimuței” a fost confirmată în Maryland luni după ce alte 200 de persoane din SUA au fost monitorizate de teama unui focar, au anunțat autoritățile sanitare.

Un nou caz de infecție cu „Variola maimuței” care este mortală a fost confirmat la un rezident din Maryland care a călătorit recent înapoi în SUA din Nigeria, spun oficialii. Pacientul, un bărbat, are în prezent doar simptome minore, a declarat Departamentul de Sănătate din Maryland într-un comunicat de presă.

Se caută de urgență toţi contacții

„Autoritățile de sănătate publică au identificat și continuă să urmărească pe cei care ar fi putut fi în contact cu persoana diagnosticată”, a declarat dr. Jinlene Chan, secretar adjunct pentru sănătate publică MDH, într-un comunicat.

„Răspunsul nostru în strânsă coordonare cu oficialii (Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor) demonstrează importanța menținerii unei infrastructuri puternice de sănătate publică”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu s-a dezvăluit cu exactitate unde locuiește persoana infectată din statul Maryland

Simptomele variolei maimuțelor încep cu febră, dureri de cap și dureri musculare. Virusul poate duce, de asemenea, la o erupție cutanată care se răspândește peste corp.

Ultimul focar din SUA a avut loc în 2003, când 47 de cazuri au fost legate de un transport de câini de prerie din Ghana. În timpul acelui focar, toți cei infectați au fost tratați cu vaccinul împotriva variolei și nimeni nu a murit. De atunci, CDC a înregistrat doar un alt caz de variola în SUA. În acel incident, pacientul, din Dallas, Texas, a călătorit în Nigeria.

Variola maimuței, o boală rară extrem de infecțioasă a provocat alertă în SUA | DCMedical.ro

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății a spus că pacientul a călătorit din SUA în statul Lagos, Nigeria, pe 25 iunie și a stat, de asemenea, în Ibadan, statul Oyo, între 29 iunie și 3 iulie.

A făcut febră, vărsături și tuse ușoară la 30 iunie și o erupție genitală dureroasă la 7 iulie. Pacientul s-a întors în SUA, plecând din Lagos pe 8 iulie și sosind pe 9 iulie”, se arată în raport. Apoi s-a declanşat erupția cutanată pe față. Pe 13 iulie, pacientul a mers la un spital local apoi  a fost imediat plasat în izolare.

Peste 200 de persoane din 27 de state americane sunt urmărite pentru posibile infecții rare cu variolă de maimuță

Peste 200 de persoane din 27 de state care ar fi putut să fi avut contact cu texanul au fost urmărite de CDC pentru o potențială expunere, dar nu au fost descoperite alte cazuri. Pasagerii care s-au așezat lângă persoană în zborul Atlanta-Dallas au fost considerați a fi expuși prea puțin. El a zburat în Atlanta, Georgia, din Lagos, Nigeria, pe 9 iulie, înainte de a lua un zbor spre Dallas, unde a fost spitalizat, a precizat CDC.

O noua boala periculoasa ameninta omenirea. Ce este varioala maimutei

Nigeria a suferit un focar de variolă a maimuțelor între 2017 și 2019, cazuri fiind raportate și astăzi. Pe lângă Nigeria, au fost raportate focare și în alte nouă țări din Africa centrală și de vest din 1970.

În 2020, peste 6200 de cazuri suspecte au fost raportate în Republica Democratică Congo

Focare sporadice în rândul oamenilor au avut loc în alte țări precum Camerun sau Republica Centrafricană. Potrivit OMS, virusul variolei maimuțelor are caracteristici similare cu variola umană mai periculoasă - de unde și numele. A fost descoperit pentru prima dată în 1958 în rândul maimuțelor de laborator, înainte ca testele să descopere mai târziu dovezi de infecție la diferite specii de rozătoare.

Peste 30 de cazuri de virus au fost raportate la animale la acea vreme - dar niciuna dintre creaturi nu a murit și nu a existat nicio răspândire de la maimuțe la oameni. Primul caz uman de boală zoonotică virală a fost înregistrat în 1970 în Republica Democratică Congo la un băiețel de nouă ani.

Virusul se răspândește prin contact fizic apropiat și se infiltrează în organism prin piele rănită, picături respiratorii sau obiecte contaminate.

Simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și epuizare. Se poate dezvolta apoi o erupție cutanată, care se răspândește înainte de a se transforma în cele din urmă în cruste care scurg care apoi cad. Dacă erupția se extinde la ochi poate provoca orbire.

Simptomele durează în general între 14 și 21 de zile, cu cazuri severe legate de vârstă, gradul de expunere la virus, starea de sănătate a pacientului și severitatea complicațiilor. Are o rată a mortalității între una din 100 de persoane, majoritatea deceselor survin la grupe de vârstă mai mici. De asemenea, au fost raportate cazuri în Israel, Regatul Unit și Singapore. Marea Britanie a confirmat alte trei cazuri în 2021, relatează thesun.