Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat, vineri, că modelul declaraţiei pe proprie răspundere ce trebuie completată în vederea tranzitării teritoriului Bulgariei este disponibil pe site-ul instituţiei.
În urma unei discuţii telefonice a ministrului Bogdan Aurescu cu omologul bulgar, MAE precizează că modelul declaraţiei pe proprie răspundere ce trebuie completată în vederea tranzitării teritoriului Bulgariei este disponibil la adresa https://www.mae.ro/node/51904.
Astfel, MAE a reînnoit apelurile făcute anterior privind verificarea în prealabil a informaţiilor publicate pe pagina de internet a MAE, precum şi pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare ale României în străinătate.
Conform Ordinului nr. RD-01-274 al Ministrului Sănătății al Republicii Bulgaria, adoptat în seara zilei de 21 mai 2020 și aplicabil începând cu data de 22 mai 2020, persoanele aflate în tranzit pe teritoriul Republicii Bulgaria urmează a-și asuma, printr-o declarație pe proprie răspundere (a se vedea mai jos), faptul că intrarea în Republica Bulgaria are ca scop exclusiv tranzitarea teritoriului bulgar pentru întoarcerea în statul în care au reşedinţa și că se garantează părăsirea neîntârziată a teritoriului Republicii Bulgaria.
Prin acest Ordin este eliminată cerința aplicabilă anterior, prin care persoanele care doreau să tranziteze teritoriul Republicii Bulgaria puteau efectua tranzitul doar în urma transmiterii, de către misiunile diplomatice sau consulare ale statului de cetățenie, a unei notificări către Ministerul bulgar al Afacerilor Externe, prin care se atesta scopul exclusiv de tranzitare în vederea întoarcerii în statul de reședință.
Prin declarația pe propria răspundere menționată mai sus, persoana va preciza: nu are simptome specifice îmbolnăvirii cu COVID-19; nu este pusă sub carantină; a luat cunoștință de situația epidemiologică din Republica Bulgaria, precum și de riscurile privind îmbolnăvirea cu COVID-19; va respecta măsurile anti-epidemiologice introduse pe teritoriul Republicii Bulgaria prin ordinele ministrului sănătății; se deplasează pe propriul risc; date privind scopul călătoriei; se angajează să părăsească fără întârziere teritoriul Republicii Bulgaria (se aplică doar pentru persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria).
În prezent, nu mai există niciun mijloc de transport regulat între Sofia și București (autocar, tren, avion). Singura modalitate de transport (până în punctul de trecere a frontierei Ruse/Giurgiu) ar putea fi contractarea unui taxi sau închirierea unui autoturism/microbuz cu șofer. Ambasada României la Sofia nu poate asigura transportul în tranzit, dar poate oferi informații pentru identificarea unor mijloace de transport. Decizia de a îmbarca pasageri pe cursele aeriene aparține exclusiv companiilor aeriene, se arată pe site-ul MAE.