Evenimentul Zilei > Social > O nouă criză lovește în sănătatea românilor. Medicamente esențiale lipsesc de pe piață
O nouă criză lovește în sănătatea românilor. Medicamente esențiale lipsesc de pe piață

O nouă criză lovește în sănătatea românilor. Medicamente esențiale lipsesc de pe piață

Mai multe medicamente esențiale în tratarea anumitor boli lipsesc în continuare de pe piața românească. Acest lucru i-a determinat pe reprezentanții Alianței Pacienților Cronici să spună că țara noastră se confruntă cu o criză a medicamentelor.

Alianţa Pacienţilor Cronici atrage atenţia asupra lipsei unor medicamente importante de pe piața românească, fapt care pune în pericol sănătatea și chiar viața unor pacienți. Într-o scrisoare deschisă, reprezentanții Alianței susțin că situația este mai mult decât critică și solicită soluții din partea decidenților în Sănătate pentru a rezolva această criză. Ei acuză alocarea bugetară foarte scăzută și „politica prețului cel mai mic”.

„Contrar tuturor declaraţiilor făcute de către miniştrii Sănătăţii în ultimii ani, se retrag în continuare medicamente din ţara noastră. Acest lucru se întâmplă pentru că avem cea mai mică alocare bugetară pentru sănătate, pentru că aplicăm politica preţului cel mai mic din Uniunea Europeană, pentru că aplicăm o taxă suplimentară pentru medicamente (taxa clawback) care este de peste 20% din preţul de vânzare al medicamentelor şi mai ales pentru că nu facem o reformă reală a sistemului medical”, se arată în scrisoarea deschisă.

Ce medicamente lipsesc de pe piață

Documentul este semnat de Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici şi Rozalina Lăpădatu, vicepreşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România. Conform informațiilor transmise, lipsesc mai multe medicamente de pe piața românească, între care:

Vesanoid, Cecenu, Budenofalk, Climen, Cosentyx injecţii, Cyclo-Progynova, Disulone, Ercefurilul, Euthyrox (sunt judeţe în care nu se găseşte), Femoston, Methotrexat 2,5 mg comprimate, Micofenolat 500 mg, Neotigason 10 mg, Nitrofurantoina, Novothyral, Remicade, Salofalk supozitoare şi microclisme, Verapamil 40 mg, Anakinra, Dexamethazonă – 1mg, Eritromicină 250 mg flacon injectabil, Prednison 20 mg, Propanolol LP dw e 160, Madopar HBS.

Alianța propune să ia parte la decizii

De asemenea, Alianța Pacienților Cronici atrage atenția că măsurile adoptate până în prezent, de autoritățile medicale au agravat situația. În loc să se rezolve, criza medicamentelor mai rău s-a adâncit.

„Aşteptăm, de mai mulţi ani deja, ca decidenţii din sănătate să aibă curajul să abordeze tema medicamentelor lipsă şi să vină cu soluţii reale de rezolvare a acestei crize de medicamente. Soluţii care să nu includă: lista medicamentelor esenţiale, media celor mai mici 3 preţuri din UE, importul prin procedura de nevoi speciale.

Este clar că aceste măsuri nu au produs efectele scontate şi nu au rezolvat criza medicamentelor lipsă, ba dimpotrivă au adâncit mai tare această criză care lasă mulţi dintre pacienţii români fără acces la tratamentele necesare, vitale”, se arată în scrisoare.

Potrivit documentului, Alianţa Pacienţilor Cronici din România este dispusă să participe la orice dezbatere pentru clarificarea situației și a identificării unor soluții menite să ducă la rezolvarea crizei.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: