O nouă categorie de bugetari apare în România. Care va fi domeniul de activitate și cum va fi plătit

O nouă categorie de bugetari apare în România. Care va fi domeniul de activitate și cum va fi plătit Sursa foto: Arhiva EVZ

Miercuri, Camera Deputaților a adoptat cu 169 de voturi „pentru”, 68 de voturi „contra” și 28 de abțineri o lege prin care se înființează o nouă funcție în magistratură, denumită „asistentul judecătorului”. Proiectul urmează să fie transmis Senatului în calitate de for decizional.

Asistenții judecătorului vor activa la curțile de apel, tribunale, tribunale specializate, precum și la judecătoriile din municipiul București și cele aflate în reședințele de județ. Aceștia vor avea responsabilitatea de a îndeplini orice atribuții specificate de lege în colaborare cu judecătorii, conform legii adoptate.

Asistenții judecătorilor, o nouă categorie de bugetari

Stabilirea numărului de posturi pentru asistenții judecătorului în cadrul fiecărei curți de apel și instanțele subordonate se realizează de către ordonatorul principal de credite, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Recrutarea asistenților judecătorului se face prin organizarea unui concurs la nivelul curților de apel. Procedura de organizare și desfășurare a concursului este stabilită prin intermediul unui regulament aprobat de CSM.

Persoana care îndeplinește cumulativ următoarele condiții poate fi numită în funcția de asistent al judecătorului:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • are cetățenia română, domiciliul în România și capacitate deplină de exercițiu;
  • este licențiată în drept;
  • nu are antecedente penale;
  • cunoaște limba română;
  • este aptă, din punct de vedere medical și psihologic, pentru exercitarea funcției;
  • se bucură de o bună reputație.

Printre atribuțiile sale principale se numără: acordarea de sprijin judecătorului în realizarea procedurilor specifice premergătoare stabilirii primului termen de judecată; realizarea de activităţi de documentare, de verificare şi de prezentare a actelor şi lucrărilor dosarului, precum şi a elementelor de fapt şi de drept relevante în cauză; redactarea, sub coordonarea judecătorului, proiecte de hotărâri judecătoreşti sau ale altor acte procedurale.

Salarizarea și îndatoririle asistenților de judecător

Asistenții judecătorului au dreptul la o salarizare stabilită în conformitate cu prevederile legii aplicabile judecătorilor stagiari, în raport cu activitatea desfășurată. Aceștia beneficiază de un concediu de odihnă plătit în durata de 30 de zile lucrătoare pe an, conform prevederilor legale, și de alte tipuri de concedii reglementate de lege.

Pe lângă drepturile prevăzute de legea în discuție, asistenții judecătorului beneficiază și de alte drepturi acordate conform legislației muncii și legislației asigurărilor sociale aplicabile personalului remunerat din fonduri publice.

Asistenții judecătorului au responsabilitatea de a-și îndeplini obligațiile de serviciu cu profesionalism, imparțialitate și promptitudine. Este important de menționat că funcția de asistent al judecătorului este incompatibilă cu orice alte funcții publice sau private, cu excepția funcțiilor didactice, potrivit știripesurse.ro.