O mică piesă din aur, din tezaurul fabulos al României

O mică piesă din aur, din tezaurul fabulos al României

Aurul și argintul României, unele dintre cele mai impresionante artefacte descoperite pe teritoriul României, sunt expuse, până în toamnă la malul mării.

Până pe 4 septembrie 2016 Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța găzduiește expoziția „Aurul și argintul antic al României”. Organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) în colaborare cu 31 de muzee de profil din întreaga ţară, între care şi instituţia gazdă, expoziţia reuneşte peste 1000 de obiecte arheologice din metale preţioase, de o valoare istorică deosebită, descoperite de-a lungul ultimelor două secole pe teritoriul României.

În fotografie puteți admira o fibulă din Tezaurul de la Coşovenii de Jos, comuna Coşoveni, județul Dolj. Este un obiect din Evul mediu timpuriu, secolul al VII-lea după H, deținut de Muzeul Național de Istorie a României, București.

Despre importanța și semnificația acestei expoziții ne-a vorbit istoricul Rodica Oanţă-Marghitu, de la Muzeul Național de Istorie a României.

Ne puteți urmări și pe Google News

 O expoziţie dedicată pieselor antice din metale preţioase oferă ocazia de a admira obiecte în care valoarea intrinsecă a materialului se îmbină cu măiestria execuţiei, evidenţiind adesea şi o mare bogăţie simbolică. Respectând o logică cronologică, aurul şi argintul pot prilejui, în egală măsură, o incursiune istorică,

 oferind o perspectivă proprie asupra succesiunii de perioade şi evenimente care au marcat devenirea comunităților de pe teritoriul de astăzi al României. Acoperind o perioadă de peste 6000 de ani, putem spune că abordarea structurează, prin combinarea unei multitudini de informaţii şi detalii, o imagine construită din perspectiva duratei lungi. Devenim astfel martorii unui proces, continuu reinventat, prin care oamenii au învăţat să controleze strălucirea aurului şi a argintului, calea, atât de complicată, de la idee la proiect şi apoi transpunerea acestora în concret conferind mereu metalului forme şi sensuri noi.

Semnificații, simboluri

Relaţia dintre ipostazele metalului preţios şi universul material al diferitelor epoci şi perioade istorice este surprinsă, într-o anumită măsură, prin redarea în integralitate, pe panouri şi în interiorul catalogului, a contextelor din care au fost selectate doar piesele din aur şi argint. Ni se perindă astfel, prin faţa ochilor, o diversitate cuprinzătoare care păstrează câte ceva din particularităţile fiecărei epoci. Toată această varietate oferă elemente care ar putea trezi curiozitatea unora dintre vizitatori şi care, eventual, le-ar putea îndruma primii paşi în aprofundarea unora dintre temele abordate. (text de Rodica Oanţă-Marghitu).