O mare enigmă a Universului dă bătăi de cap oamenilor de știință. Au fost descoperite cele mai mari structuri care se rotesc în Cosmos

O mare enigmă a Universului dă bătăi de cap oamenilor de știință. Au fost descoperite cele mai mari structuri care se rotesc în Cosmos

Oamenii de știință încearcă să rezolve o enigmă ce a fost descoperită de curând și nu pare să aibă răspuns cu argumentele elementelor astrofizice cunoscute.

Un nou studiu realizat de mai mulți astronomi a arătat că unele dintre filamentele gigantice care alcătuiesc „rețeaua cosmică”, o rețea insondabil masivă de structuri care leagă galaxiile Universului între ele par, dau impresia că se învârt într-un mod ciudat. Corpurile cerești se învârt, fie că este vorba despre planete, stele sau galaxii. Dar, aceste grupuri de galaxii, de dimensiuni inimaginabile, se învârt ciudat.

O mare enigmă a Universului, pe care cercetătorii se străduiesc să o rezolve

Unele filamente cosmice, care sunt cele mai mari structuri cunoscute din întregul univers, se rotesc în jurul axei lor centrale ca niște burghie gigantice.

Oamenii de știință sunt derutați și își pun multe întrebări. Pentru că nu au stabilit încă de ce ce aceste structuri au început să se rotească sau ce forță ar fi putut fi suficient de puternică pentru a le pune în mișcare. „Nu suntem foarte siguri ce poate provoca această mișcare, la această scară”, a declarat coautorul studiului, profesorul Noam Libeskind.

Ne puteți urmări și pe Google News

El este cosmolog la Institutului German de Astrofizică Leibniz din Potsdam (Germania). Și a mai precizat că oamenii de știință au presupus anterior că grupurile individuale de galaxii, care se pot deplasa extrem de încet în jurul axelor lor, erau cele mai mari obiecte care se învârteau în cosmos. Acest fenomen este obișnuit în spațiu la scări mai mici. Dar noua descoperire schimbă tot ce se știa în acest domeniu.

Există o explicație, dar nu e fundamentată științific

„Filamentele cosmice sunt structuri atât de vaste încât galaxiile întregi sunt doar pete de praf”, a spus Noam Libeskind. Enigma este foarte greu de rezolvat. Și din câte se pare, cercetătorii vor avea nevoie de mult timp pentru a găsi răspunsuri care să stea în picioare. Conform space.com, o explicație este legată de faptul că filamentele au acumulat un anumit impuls, pe măsură ce atracția gravitațională intensă a aspirat și a compactat gazele și praful din apropiere.