Washington Post relata în august 2016 că guvernul etiopian a interzis organizațiilor de ajutorare internaționale să numească epidemia de holeră altfel decât „diaree apoasă acută”, precum și de a da publicității numărul de persoane îmbolnăvite.

Ghebreyesus a insistat într-o declarație pentru New York Times că epidemiile din Etiopia au fost „diaree apoasă acută” și că era dificil să faci teste de holeră.

El a respins afirmațiile despre holeră ca fiind o campanie de calomniere pusă la cale de rivalii săi politici.

Ghebreyesus a câștigat în 2017 cursa pentru șefia OMS cu sprijinul puternic acordat de China.

Astăzi, Henry Thayer, profesor la Universitatea Texas – San Antonio, și Linchao Han, vicepreședinte al Citizens Power Initiatives for China, l-au acuzat pe Ghebreyesus că a închis ochii la vinovăția Chinei pentru pandemia în curs.

Ei au scris într-un editorial din 17 martie în importantul ziar american The Hill că Xi Jinping și Tedros Adhanom Ghebreyesus (foto) trebuie „făcuți responsabili pentru gestionarea imprudentă a acestei pandemii mortale”.

Ghebreyesus, în vârstă de 55 de ani, a salutat închiderea totală a provinciei Wuhan de către China ca pe un „nou standard în combaterea epidemiilor”.

Pe 14 ianuarie, OMS posta un mesaj pe Twitter care afirma că, la vremea respectivă, nu exista nici o dovadă a transmiterii coronavirusului de la om la om.

Cel puțin 360.000 de persoane au fost testate pozitiv în lume la coronavirus, despre care Centers for Disease Control and Prevention (agenția de sănătate a Statelor Unite) afirmă că se răspândește mai ales prin contact de la om la om.

Peste 16.000 de morți s-au înregistrat până acum din cauza pandemiei.

Ziarul britanic The Sunday Times a relatat că oficialii chinezi i-au obligat pe oamenii de știință să distrugă mostrele de virus în perioada de început a epidemiei. De asemenea, guvernul i-a pedepsit pe medicii care au tras semnale de alarmă cu privire la pericolul reprezentat de noul coronavirus.

„Dacă intervențiile din China s-ar fi realizat cu o săptămână, două sau trei săptămâni mai devreme, numărul cazurilor ar fi putut fi redus cu 66%, 86% respectiv 95% – limitând semnificativ răspândirea geografică a bolii”, a scris Shengje Lai, cercetător din Southampton.

China a ascuns timp de mai bine de trei săptămâni existența epidemiei de coronavirus, la fel cum Ghebreyesus a ascuns cu câțiva ani în urmă epidemiile de holeră din Etiopia și Sudan.

În timp ce Ghebreyesus a elogiat China, el nu a formulat nici o obiecție față de propaganda Beijingului care susține că Statele Unite și alte țări au fost în realitate la originea izbucnirii epidemiei.

PAGINA ANTERIOARA