Evenimentul Zilei > Social > O maioneză foarte cumpărată de români a fost retrasă din magazine. Conține un produs toxic
O maioneză foarte cumpărată de români a fost retrasă din magazine. Conține un produs toxic

O maioneză foarte cumpărată de români a fost retrasă din magazine. Conține un produs toxic

Un lot de sos de maioneză a fost retras din magazine din cauza prezenţei oxidului de etilenă într-unul dintre ingrediene. Specialiștii au transmis că acesta este toxic pentru organismul omului, iar rafturile au fost golite.

Conform producătorului, firma European Foods, motivul rechemării de pe piaţă a lotului ”este legat de prezenţa oxidului de etilenă într-unul din ingredientele (guma xantan) utilizate la fabricarea acestui produs”.

”Producătorul consideră că nu există nici un risc pentru sănătatea consumatorilor, dar din respect pentru aceştia a decis rechemarea acestui lot de produs pentru a elimina orice fel de suspiciune. Celelalte loturi ale acestui produs pot fi consumate fără probleme Persoanele care au achiziţionat aceste produse şi doresc rambursarea acestora au posibilitatea să le returneze la magazinul de unde le-au cumpărat şi pe baza bonului fiscal până la data de 15.11.2021”, potrivit ANSVSA.

Din ce magazine a fost scoasa maioneza?

Lotul 1450 Regal sos cu maioneza 420g, care expiră 23.03.2022 și 24.03.2022, a fost distribuit în magazine Selgros, Metro şi Cora din mai multe oraşe, dar acestea au fost nevoite renunțe la produsul vândut.

Ce conține maioneza din magazine

Cele mai multe maioneze de pe rafturile din magazin, conțin orice altceva în afară de gălbenuș de ou. Adică, aditivi alimentari: gumă guar, gumă xantan, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, acid citric, butilhidroxianisol și butilhidroxitoluen. Acest produs este realizat din: ulei de floarea soarelui (25%), amidon modificat din porumb, oțet din vin, zahăr, sare iodată și muștar.

Maioneza este un produs greu de digerat, hipercaloric, ușor de produs industrial, cu mulți aditivi alimentari: conservanți, coloranți, emulgatori, edulcoranți, agenți de îngroșare, agenți de gust. Doctorii au sfătuit oamenii pregătească maioneză în casă, dar aceasta fie consumată cu moderație. Nu se combină cu pește, carne, brânză, ci doar cu legume crude sau fierte.