O inițiativă legislativă care prevede iertarea celor care și-au tăinuit averile, dacă le vor declara până la 15 aprilie 2017 şi vor plăti 2% din valoarea averii nedeclarate, a trecut cu viteza fulgerului prin Parlament.
Unul dintre autorii controversatei inițiative, care prevede „amnistia fiscală” și interzice Autorității Naționale de Integritate să verifice averile legalizate în baza acestei legi, este președintele Parlamentului, Andrian Candu, finul oligarhului-șef Vlad Plahotniuc. Potrivit lui Candu, „liberalizarea capitalului reprezintă o oportunitate unică de a scoate din anonimat mijloacele băneşti sau alte forme de capital şi de a le include în circuitul economic legal”. Potrivit lui, amnistia fiscală va include atât mijloacele băneşti, imobilele, valorile mobiliare, cotele de participare la capitalul societăţilor cu răspundere limitată și unitățile de transport, titrează dw.com
De exemplu, după intrarea în vigoare a acestei legi, judecătoarea Mariana Pitic, care a devenit vedetă în Republica Moldova după ce a declarat că mașina Porsche cu care circulă (care costă, pe piață, câteva zeci de mii de euro) ar costa doar 11mii de lei (echivalentul a 500 de euro), ar urmă să achite statului doar 220 lei moldovenești (echivalentul a 10 euro).
Ciudată în acest sens este tăcerea principalilor donatori ai Republicii Moldova: FMI, Banca Mondială, UE și SUA. „Partenerii de dezvoltare, în special FMI, UE și BM, ar trebui să formuleze o opinie publică asupra acestui proiect cât mai curând posibil”, a comunicat, pentru DW, ex-ministrul moldovean al Finanțelor, Veaceslav Negruța. Potrivit lui, „tărăgănarea unei poziții expuse public poate fi argumentată doar dacă partenerii deja fac evaluările necesare, ca să-și formuleze o poziție clară. Dar pentru asta guvernanții ar trebui să ofere dreptul și timpul necesar pentru a auzi măcar opinia acestor parteneri. Miza acestei amnistii pentru guvernanți este extrem de mare, chiar dacă adoptarea ei ar genera o nouă izolare a Republicii Moldova.
Vor să legalizeze banii proveniți din „furtul miliardului”
Potrivit lui Veaceslav Negruța, „promovarea insistentă și grabnică a acestei amnistii fiscale de către guvernare are legătură directă cu mai multe ilegalități admise intenționat și tolerate de către instituțiile statului, inclusiv are legătură cu celebra fraudă bancară, întitulată 'furtul miliardului'
Reamintim că la 26 septembrie 2016, Guvernul (controlat de regimul oligarhic al lui Vlad Plahotniuc) condus de Pavel Filip a decis să pună miliardul furat din sistemul bancar în 2014 pe spatele cetățenilor, prin procedura de asumare a răspunderii Guvernului în fața Parlamentului, informează sursa citată.