Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > O întrebare căreia doar Shakespeare i-ar putea răspunde: De ce îl urăște atît de tare acum Gabriela Firea pe Liviu Dragnea?! România lui Cristoiu
O întrebare căreia doar Shakespeare i-ar putea răspunde: De ce îl urăște atît de tare acum Gabriela Firea pe Liviu Dragnea?! România lui Cristoiu

O întrebare căreia doar Shakespeare i-ar putea răspunde: De ce îl urăște atît de tare acum Gabriela Firea pe Liviu Dragnea?! România lui Cristoiu

Faptele și vorbele, chiar și vorbele omului politic (evident, ale celui veritabil, care-și merită numele de om politic) sînt iscodite de analist, de comentator, de Istoricul clipei, dar și de Istoric în general, sub semnul întrebării: Ce-a urmărit prin asta?

Neîndoielnic, omul politic e și el om. Și asta face ca în Istorie să-și spună cuvîntul și personalitatea, în ciuda teoriei marxiste, care excludea din mersul Istoriei nu numai întîmplarea, dar și pecetea individualității. Nu puține sînt marile decizii istorice, deciziile care au schimbat lumea sau măcar o bucățică din lume, aflate în strînsă legătură cu starea de moment a unui Conducător. Un guturai poate schimba destinul unui război. Un amor poate duce la pierderea unui Conducător. Altul ar fi fost destinul lui Marc Antoniu dacă nu s-ar fi amorezat de Cleopatra la nivel de adolescent confruntat cu primele mîncărimi hormonale.

Acestea sînt însă excepții.

De regulă, se presupune că omul politic n-are sentimente, n-are trăiri și, din cauza asta, chiar și ceea ce apare în public expresia unei porniri personale nu e altceva decît mimarea pornirii. Furiile lui Hitler se pare că erau regizate și nu de puține ori, cum a fost în cazul confruntării cu președintele Cehoslovaciei, Emil Hacha, au avut efectul scontat, cel de intimidare. Știind acest adevăr care servește drept ipoteză de lucru pentru istoricul clipei am urmărit interviul acordat de Gabriela Firea postului România Tv sîmbătă seara, interesat de răspunsul la întrebarea:

Ce urmărește din punct de vedere politic Gabriela Firea prin reducerea întregului interviu la o un atac de o rară vehemență dezlănțuit împotriva lui Liviu Dragnea, pentru că pînă la urmă interviul, dat în prime time, la asta s-a rezumat?

La un atac de o rară violență la adresa lui Liviu Dragnea, avînd drept temă lamentarea despre ce i-a făcut, ce-i face și mai ales ce are de gînd să-i facă ei, Gabriela Firea, pe post de Ileana Cosânzeana, Căpcăunul din fruntea PSD.

Gabriela Firea e primarul general al Bucureștilor. E unul dintre liderii de seamă ai partidului de guvernămînt. E un politician al României de azi și nu unul de mîna a doua. Aparținînd unei noi generații de lideri PSD, postiliescieni le-aș spune, Gabriela Firea are toate șansele de a marca în viitor viața politică a țării.

Cînd ți se oferă un spațiu mediatic atît de generos, îl folosești și pentru a-ți cultiva proiectele în legătură cu Bucureștii, pentru a-i convinge pe cetățeni de utilitatea lor ( inițiativa reducerii carosabilului de dragul tramvaiului care nu vine a scos din sărite mulți bucureșteni), pentru a-ți prezenta pozițiile în marile probleme interne și internaționale ale momentului și, nu în ultimul rînd, pentru a-ți exprima punctul de vedere în chestiuni cruciale pentru partid și pentru Guvernare.

Ici-colo, Gabriela Firea a vorbit și despre altceva decît despre Războiul ei cu Liviu Dragnea. Dominantă, zdrobitoare a fost impresia de nouă răfuială cu Liviu Dragnea. Și, consecință nemijlocită a acestei impresii, bănuiala că relația cu Liviu Dragnea o devorează pe Gabriela Firea.

Această impresie descumpănitoare s-a accentuat luni, 12 noiembrie 2018. Prefațată de un text pe facebook de o evidentă clătinare a personalității, conferința de presă a avut un temei halucinant. În interviul de la România tv, Gabriela Firea îl denunța pe Liviu Dragnea că ar avea deja pregătită o ordonanță de urgență prin care Bucureștiul ar urma să dispară în favoarea a șase sectoare, transformate în orașe independente. Despre această ordonanță n-a ajuns în presă pînă la interviul Gabrielei Firea nici măcar un zvon, d- apoi o știre. Inițiativa era înscrisă de Gabriela Firea în Planul, zis și mișelesc, al lui Liviu Dragnea, de a o lichida din toate punctele de vedere, inclusiv din cel fizic.

N-am nici o îndoială că Liviu Dragnea lucrează pe șest pentru a o pedepsi pe Gabriela Firea. O minimă regulă a confruntării în fața opiniei publice pretinde însă ca o astfel de măsură – desființarea Bucureștilor pentru a o desființa pe Gabriela Firea – să fie cunoscută deja de opinia publică în clipa cînd ea devine argument principal al lamentării. Despre lovitura pe care Liviu Dragnea ar da-o bucureștenilor pentru a o lovi pe ea, Gabriela Firea, aleasa bucureștenilor, opinia publică a aflat însă numai de la primarul general al Bucureștilor. Acuzației Liviu Dragnea nu i-a răspuns Gabrielei Firea, cum de altfel, de la declanșarea Războiului împotriva Dictaturii lui Dragnea în PSD, șeful partidului a evitat cu brio să-i răspundă.

De ce a ținut Gabriela Firea conferința de presă?

Pentru a se plînge că Liviu Dragnea nare bărbăția să recunoască faptul că a pregătit ordonanța. Să mă ierte Gabriela Firea pentru această comparație nepotrivită. E ca și cum o tipă s-ar plînge la Poliție că un tip are de gînd s-o violeze. Și cînd respectivul răspunde că nici vorbă de așa ceva, că persoana nu-i stîrnește un alt gînd decît cel de bunic, tipa ține o conferință de presă prin care-l atacă violent că nare bărbăția să recunoască gîndul de a o viola. Și pentru ca absurditatea să fie și mai dihai, Gabriela Firea s-a ocupat pe larg de consecințele nefaste ale Ordonanței de urgență deși ea a fost dezmințită de Liviu Dragnea. E ca și cum tipa din comparația noastră ar prezenta la conferința de presă și urmările cumplite pe care le va avea asupra ei violul pe care tipul are de gîndștie ea sigur- să-l comită.

Conferința de presă de luni și interviul de duminică au fost punctul culminant al unui lung șir de intervenții publice ale Gabrielei Firea dedicate în principal lui Liviu Dragnea. De la ședința CExN de la Constanța, cînd Gabriela Firea a scos sabia la Liviu Dragnea, au trecut deja cîteva luni. Între timp, alți lideri supărați pe Liviu Dragnea șiau schimbat poziția. Unii au revenit la sentimente mai bune față de președintele PSD. Alții au tăcut, mai mult sau mai puțin semnificativ. Gabriela Firea a continuat să-l atace pe Liviu Dragnea. În rafale și pe zi ce trece urcînd tonul.

De fiecare dată mai ales pentru ceea ce ea susține a fi planul lui Liviu Dragnea de a o pedepsi pentru rebeliunea ei în partid.

În interviul de sîmbătă seara Gabriela Firea s-a plîns că Liviu Dragnea vrea s-o lichideze, chiar fizic, că vrea să distrugă Bucureștii numai și numai pentru a o distruge pe ea. Ca și în alte interviuri, în dezlănțuirea împotriva lui Liviu Dragnea dominantă a fost plîngerea că Liviu Dragnea vrea s-o distrugă. Judecînd după interviul de luni seara, la rîndu-i, Liviu Dragnea nare alt scop al vieții și activității decît să-i facă rău Gabrielei Firea.

Recent, doi lideri importanți ai PSD au fost excluși din PSD pentru fapte și ziceri mai puțin rele despre Liviu Dragnea decît cele asumate de Gabriela Firea de la momentul Constanța încoace. Chiar dacă Liviu Dragnea a evitat să arate că el e autorul, nu scapă nimănui și cu atît mai mult victimelor faptul că el a pus la cale sancțiunea. Cu toate acestea, cei doi nu s-au dezlănțuit mediatic împotriva lui Liviu Dragnea, nu s-au lansat în infinite jeliri despre cum le-a făcut Liviu Dragnea rău lor. Gabriela Firea n-a fost sancționată de partid. A avut cîteva probleme cu unii consilieri locali, dar pînă la urmă ele s-au rezolvat. E drept, e atacată de unii lideri PSD, dar aceștia sînt puțini, oricum infinit mai puțini decît cei care s-au năpustit asupra lui Sorin Grindeanu, asupra lui Mihai Tudose. Nu excludem posibilitatea cu Gabriela Firea să aibă cunoștință de anumite planuri ale lui Liviu Dragnea de a-i face rău.

Numai că opinia publică, spectatoare și arbitru al oricărei confruntări, nu vede așa ceva. Ea vede doar o Gabriela Firea pe zi ce trece tot mai dezlănțuită împotriva lui Liviu Dragnea pe motiv că vrea s-o lichideze și un Liviu Dragnea care, cu mici excepții, n-a zis nimic rău despre Gabriela Firea.

Am încercat să deosebesc în tot ce face și spune Gabriela Firea despre Liviu Dragnea răspunsul la întrebarea: Ce urmărește?

Altfel spus, ce și-a propus omul politic Gabriela Firea să obțină din punct de vedere politic prin această campanie furibundă împotriva lui Liviu Dragnea?

Am luat în calcul toate ipotezele și toate ipotezele n-au rezistat minimului examen în planul realității.

Dacă în cazul Războiului cu Liviu Dragnea nu vorbește omul politic, putem presupune că vorbește doar omul Gabriela Firea.

E neîndoielnic că Gabriela Firea îl urăște pe Liviu Dragnea. Care Liviu Dragnea i-a fost la un moment dat Înalt Protector.

De ce-l urăște acum atît de tare Gabriela Firea pe Liviu Dragnea?! Iată o întrebare căreia doar Shakespeare i-ar putea răspunde.

 

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: