Evenimentul Zilei > Justitie > O întreagă rețea de spionaj a Mossad-ului a fost arestată. Care este legătura cu România
O întreagă rețea de spionaj a Mossad-ului a fost arestată. Care este legătura cu România

O întreagă rețea de spionaj a Mossad-ului a fost arestată. Care este legătura cu România

Autoritățile turce au arestat 15 suspecţi despre care susțin că lucrau pe teritoriul ei pentru serviciul secret israelian Mossad, iar unii dintre aceștiaa ar fi primit ordine în mai multe ţări europene, printre care și Romania.

Presa apropiată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan consemnează că peste 200 de ofiţeri au fost angrenaţi în operaţiunea de contrainformaţii a serviciului turc MIT (Organizaţia Naţională de Informaţii) de deconspirare a acestor agenţi, care spionau studenţi străini, inclusiv palestinieni, dar şi cetăţeni turci.

Cei 15 suspecţi acuzaţi de colaborare cu Mossad au fost arestaţi în cursul unei operaţiuni desfăşurate pe 7 octombrie, informează publicaţia turcă Daily Sabah, citată de Haaretz şi Times of Israel.

Spionii au primit ordine și în România, la București

Aceşti spioni, cu descendenţă arabă, operau în grupuri de câte trei. Unii au avut întâlniri cu agenţi Mossad în Elveţia şi Croaţia, unde făceau schimb de informaţii, şi au primit de asemenea ordine în România, la Bucureşti, şi în capitala Kenyei, Nairobi, mai scrie sursa citată, adăugând că cele cinci grupuri de agenţi operau în zone diferite ale Turciei.

Ei transmiteau Mossadului informaţii despre studenţi potenţiali viitori lucrători în industria de apărare şi erau plătiţi prin diferite modalităţi, printre care criptomonede, transferuri financiare sau bijuterii.

Aceștia acționau în cinci zone de pe teritoriul Turciei, monitorizând studenţi palestinieni şi alţi străini. Autorităţile turce consideră secretă operaţiunea, astfel că informaţiile au fost dezvăluite de oficiali de la Ankara sub protecţia anonimatului, scrie Agerpres.

Suspecții sunt interogați de serviciile secrete turce

Suspecţii au fost monitorizaţi ”timp de aproximativ un an, folosind metode de informaţii tehnice şi umane, perioadă în care ei au fost implicaţi în acţiuni de spionaj axate pe palestinienii din Turcia”, scrie publicaţia turcă, menţionând de asemenea că urmează să fie formulate acuzaţii împotriva lor.

Organizaţia islamistă Hamas, care deţine controlul asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza, are un centru de comandă în Turcia, conform cotidianului Haaretz.

Cei 15 suspecţi sunt interogaţi în prezent de serviciile secrete turce.

Mossad-ul este serviciul de informații externe al Israelului. În traducere, din ebraică, Mosad înseamnă „Instituția”.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: