Colonelul Ștefan Enache, angajat al Serviciului de Telecomunicații Speciale și transferat din 1991 în cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG), susține, în cadrul unei discuții cu primarul din Năvodari Nicolae Matei, că știe el din sursă sigură faptul că incediul din clubul Colectiv, în urma căreia au murit 63 de tineri, a fost provocat de o mână criminală. Potrivit acestuia, inclusiv ministrul de Interne de la acea dată, Gabriel Oprea, ar fi știut că se pregătește un eveniment major care are ca scop schimbarea Guvernului. Aparent fără nicio legătură cu cazul de corupție în care era implicat colonelul STS, care dorea să cumpere ieftin și să vândă scump două vile ale Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), anchetatorii de la DNA au păstrat în rechizitoriu acest pasaj despre incendiul de la Colectiv. Am întrebat un specialist în Drept, fostul magistrat și avocatul Gheorghe Corbeanu, care au fost rațiunile pentru care procurorii au păstrat acest pasaj, chiar dacă nu are legătură directă cu procesul de corupție al colonelului STS. „De când se practică înregistrările pe scară largă, după întocmirea rechizitoriilor și trimiterea dosarelor în instanță, inculpații au început să conteste interceptările. Ba că sunt trucate, ba că sunt incomplete, ba că sunt scoase din context. În aceste condiții, pentru ca acuzații să nu mai susțină că anumite pasaje din interceptări îi dezavantajau și că au fost îndepărtate fără niciun filtru de către procurori, anchetatorii au decis să le depună pe toate la dosar, pe DVDuri întregi. Să nu mai fie discuții, le trec pe toate la dosar”, susține Gheorghe Corbeanu.

Spusele colonelului Enache au fost alimentate, imediat după producerea tragediei, de o serie de teorii ale conspirației care au circulat pe rețelele de socializare. Astfel, s-a afirmat că patronii localului au părăsit clubul cu 10 minute înainte de izbucnirea incendiului și că ar fi circulat mai multe SMS-uri care îndemnau tinerii să nu meargă la lansarea albumului formației Goodbye To Gravity.

În urma incendiului din seara de 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv, provocat de un foc de artificii, au murit 63 de tineri.

Ce spun specialiștii

Insemex Petroșani, institutul care a preluat probe de burete din Clubul Colectiv, nu agreează ipoteza colonelului Enache și susține că, potrivit testelor, focul se putea propaga în câteva secunde. Conform declarațiilor directorului Constantin Lupu, raportul final al experților va fi gata în cel mult o lună. El a precizat, pentru postul B1TV, că raportul privind cauza incendiului din Colectiv din 30 octombrie 2015 va fi prezentat procurorilor de la Parchetul General. Lupu a mai spus că, în urma experimentelor efectuate, a rezultat că, în condițiile date, buretele din Colectiv putea lua foc de la artificiile montate pe scena concertului.

În cadrul unei emisiuni de televiziune, a luat cuvântul pe marginea acestui subiect și jurnalistul Robert Turcescu. El a cerut Serviciului de Telecomunicații Speciale să facă publice toate apelurile efectuate în seara de 30 octombrie 2015 de la Clubul Colectiv.

Ce știa colonelul Enache

Primar PSD: Mamă, vor să vină ăştia să facă revoluţie…

Ștefan Enache: Păi să vină, că eu sunt din '91 aicea, şi m-am săturat, să-i vezi că fac ce fac şi tot o laie merge.

Primar PSD: Dacă nu ne-nţelegem… guvernăm pentru români, guvernăm pentru străini, băga-mi-aş …

Ștefan Enache: Ce, eu nu leam spus ce a fost acolo la…poţi să spui…Eu ştiu ce a fost acolo la…când au dat ăia foc. Eu leam spus: „D-acolo nu scapă nimeni!”. Păi acolo a fost dat de aia şi când a ajuns flacăra a făcut prăpăd acolo. Păi dacă am doctor, bun prieten, care e la Spitalul 9.

Primar PSD: Zici că a fost provocare?

Ștefan Enache: Provocare…

Primar PSD: Provocare, ă?

Ștefan Enache: Se ştia, mă! Ştia şeful din Minister…Şi Oprea… Păi dacă şi-au dat SMSuri „nu vii în seara asta în club!”, unii… Şi eu am prieteni care au fost…specializaţi pe explozibil şi arme de distrugere în masă. Acolo sunt bombele care le au americanii. Mamă şi tată. Deci americanii au mamă, îi spun bombe – mamă, israelienii le spun, ruşii – tată şi israelienii au o combinaţie de-a lor, aiurea. Numai gazul care a fost, a fost o explozie. Păi dacă i-a făcut ca la rotisor… Şi gazul ăla dezvoltă 2.000 de grade. Acela l-a dat din spray, s-a ridicat, a creat vid, în momentul în care a coborât, oxigen.

Mâna criminală, exclusă de expert

„Din sutele de situații întâlnite, pot spune că niciun incident nu seamănă cu altul. Situațiile nu pot fi comparate, niciun incendiu, nicio explozie nu seamănă una cu alta”, a declarat Constantin Lupu (foto). Întrebat dacă este vorba de o mână criminală, el a precizat că nu este treaba celor de la Insemex să stabilească acest lucru dar, din puctul său de vedere, incendiul nu a fost provocat cu intenție. Datele de până acum au demonstrat că este posibil ca buretele să se aprindă de la artificiile folosite în Colectiv. „Există probabilitatea ca acele scântei să aprindă buretele pus pe stâlpi. Extinderea focului pe buretele de pe stâlp și apoi pe tavan se putea face în câteva secunde”, a mai precizat Lupu.


FOTO": Constantin LupuRobert Turcescu: „să se publice apelurile la 112”

Jurnalistul Robert Turcescu (foto) a cerut publicarea tuturor apelurilor făcute la numărul 112 de către cei care au fost la clubul Colectiv, când s-a declanșat incendiul devastator. „Câtă vreme autoritățile nu lămuresc sub forma unui raport bine documentat toate aspectele, vom continua să ne punem tot soiul de întrebări. Ca ziarist, nu mă pot baza pe o declarație a lui Raed Arafat sau pe comentariile medicilor. Nu ne putem lăsa seduși de varianta oficială până când nu vom fi convinși că acolo a avut loc un accident. STS trebuie să publice apelurile date la 112, să vedem dacă intervenția autorităților a fost atât de promptă cum încearcă ele să ne convingă”, a declarat Robert Turcescu


FOTO;Robert Turcescu 

Te-ar putea interesa și: