Evenimentul Zilei > Actualitate > O gravidă din Sulina a murit cu zile pentru că nu a ajuns la timp la spital! Primarul vrea un elicopter SMURD
O gravidă din Sulina a murit cu zile pentru că nu a ajuns la timp la spital! Primarul vrea un elicopter SMURD

O gravidă din Sulina a murit cu zile pentru că nu a ajuns la timp la spital! Primarul vrea un elicopter SMURD

O adevărată tragedie s-a petrecut la Sulina, unde oamenii mor cu zile deoarece nu pot ajunge în timp util la un spital de performant.

O femeie în vârstă de 31 de ani, gravidă în șase luni, a murit pe vaporul ambulanță, singura modalitate de transport al celor bolnavi, de la Sulina la Tulcea. Oamenii spun că în Sulina se poate muri cu zile, deoarece spitalul din oraș nu are dotări de top iar singura legătură cu uscatul fiind pe apă sau pe calea aerului.

Revenind, femeia de 31 de ani a început să se simtă rău iar familia a sunat la 112. Femeia locuia într-un sat izolat față de Sulina. Vaporul ambulanță a făcut două ore până la ea acasă. Ulterior, de la UPU Sulina medicul a luat decizia să o trimită la UPU Tulcea, tot cu o șalupă ambulanță. Pe drum, deși femeia s-a simțit tot mai rău, nimeni nu s-a gândit să cheme un elicopter pentru a duce pacienta mult mai repede la spital.

„Femeia a fost preluată de noi de la Sulina, era intubată, stare gravă, iar pe drum, în zona localității Crișan a intrat în stop cardio respirator, au fost făcute manevrele de resuscitare dar din păcate a decedat, se vor face procedurile legale și vom afla exact cauza decesului“, doctorul Dumitru Vâlcu, directorul Serviciului de Ambulanță din Tulcea.

Directorul SAJ Tulcea a mai spus că decizia chemării unui elicopter ar fi trebuit să o ia medicul de gardă de la UPU Sulina, dar că acest lucru tot nu ar fi ajutat la nimic deoarece fiind seara, aparatele de zbor nu se pot orienta pe timp de noapte: „Elicopterul trebuia să fie solicitat de medicul de la UPU de acolo, dar ținând cont că era spre seară, de obicei elicopterele decolează în timpul zilei, Sulina neavând acolo un heliport pe care să aterizeze și de unde să decoleze elicopterul.”

La rândul lui, primarul din Sulina, Nicolae Răduș spune că tot ce s-a întâmplat este o adevărată tragedie, și că speră că autoritățile medicale de la București vor înțelege că este obligatoriu să înființeze în oraș o stație medicală dotată cu un elicopter SMURD.

„Este o tragedie, nu știu de ce nu s-a apelat la elicopter, pentru o femeie însărcinată, să mai stai și pe drum pe valuri, pe apă, probabil nu s-a știut cât de grav e sau au intervenit complicații, ne vor lămuri probabil, era o femeie tânără, angajată la Administrația Fluvială a Dunării de Jos, Dumnezeu să o ierte. Orașul Sulina este izolat, vara avem și numeroși turiști, un elicopter SMURD ar fi vital, am mai ridicat această problemă “ne-a declarat primarul Nicolae Rădus.