Magistrații Tribunalului Constanța au dispus, în urmă cu puțin timp, arestarea preventivă pe 30 de zile a 23 de persoane care se fac vinovate de zeci de furturi de locuințe din cel puțin 10 județe ale țării, victime fiind mai ales persoane in vârstă. Alți șase membri ai rețelei, între care și Garofița Mocanu, mamă a șase copii, grațiată în 2014 de Traian Băsescu, au fost arestați în lipsă.
Cei 29 de membrii ai grupării organizate care se ocupa cu furtul din locuințe au fost identificați, urmăriți și capturați de polițiștii din mai multe județe sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa și ai Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române au efectuat, ieri, 22 de percheziţii domiciliare în judeţele Prahova şi Ilfov, la persoane bănuite de săvârşirea infracţiunii de furt calificat. “În urma percheziţiilor au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, sumele de 23.973 de lei, 8.970 de euro, 1.553 de dolari, 5.000 de lire sterline, 5 autoturisme, 41 de telefoane mobile, 14 cartele telefonice, bijuterii din aur şi argint, înscrisuri şi alte bunuri cu valoare probatorie”, potrivit IPJ Constanța.
23 de persoane, cu vârste între 18 şi 59 de ani, domiciliate în Constanţa, Ploieşti, Câmpina, Mizil și Călăraşi au fost reținute, iar astăzi procurorii au propus, și obținut, arestarea preventivă pe 30 de zile, şi arestarea în lipsă faţă de șase inculpați, între care și Garofița Mocanu, care se sustrag urmăririi penale. Cu toții sunt cercetați pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, furt, furt calificat, complicitate la furt şi tentativă la infracţiunile de furt calificat sau complicitate la furt calificat. Procurorul de caz, Teodor Niță, a confirmat pentru EVZ că Garofița Mocanu este femeia care în 2014 a fost grațiată de fostul președinte Traian Băsescu pe motiv că are șase copii. Ea fusese condamnată la trei ani închisoare după ce împreună cu două complice au furat și înșelat mai mulți bătrâni.
În fapt, în sarcina celor 29 de inculpaţi s-a reținut că, în perioada mai-august 2016, au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii a 42 de furturi din locuinţe prin modul de operare „împrietenire”. Unii dintre ei aveau rolul de a aborda victimele infracţiunilor, de cele mai multe ori persoane trecute de 80 de ani şi, sub diferite pretexte, respectiv oferire de alimente cu titlu de pomană în memoria unei persoane decedate sau achiziţionare de electrocasnice vechi, ori sticle şi borcane, le câştigau acestora încrederea. Au pătruns, astfel, în locuinţele mai multor victime din 10 judeţe ale tării, Constanţa, Galaţi, Vrancea, Giurgiu, Gorj, Vâlcea, Olt, Călăraşi, Argeş şi Prahova, precum şi în mun. Bucureşti de unde au încercat să sustragă sau au sustras bijuterii din aur, bunuri de valoare şi importante sume de bani.