O dietă bazată pe fructe și legume protejează creierul. Studiul care te determină să-ți schimbi obiceurile aliemntare

O dietă bazată pe fructe și legume protejează creierul. Studiul care te determină să-ți schimbi obiceurile aliemntare Boala Alzheimer poate fi legată de scobitul în nas. Sursa foto. EVZ

O dietă antiinflamatorie, bazată pe ceai, cafea, fructe, legume și leguminoase ar putea reduce cu o treime riscul instalării demenței.

Ceaiul, cafeaua, fructele, legumele și leguminoasele conțin toate compuși vegetali sănătoși care combat afecțiunile neurologice legate de vârstă. Potrivit unui studiu o ceașcă de ceai, o cafea de dimineață și o dietă cu fructe, legume și leguminoase, cum ar fi lintea și năutul, reduce riscul de demență cu o treime, după cum relatează dailymail.co.uk.

Un studiu a evaluat dieta a peste 1.000 de persoane în vârstă și le-a urmărit pe o perioadă medie de trei ani. Cercetarea a fost realizată de un colectiv de oameni de știință din cadrul Universității Kapodistrian din Atena, Grecia.

Conform cercetării, riscul de demență a fost mult mai mic la cei care au consumat în medie, pe săptămână, aproximativ 20 de fructe, 19 porții de legume, patru porții de leguminoase și 11 cești de cafea sau ceai. În comparație cu aceștia, în cazul celor care au urmat o altfel de dietă, cei care au avut o altfel de dietă , cei cu cea mai puțin antiinau prezentat de trei ori mai multe riscuri de îmbolnăvire.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dr. Nikolaos Scarmeas, autorul principal al studiului a precizat că aceste constatări sugerează că oamenii și-ar putea proteja creierul mâncând mai sănătos.

„Întrucât oamenii își pot schimba dieta, ar fi de dorit să se gândească să consume alimente antiinflamatorii, cum ar fi fructele și legumele, și să evite alimentele foarte bogate în calorii. Dar este nevoie de mai multe cercetări înainte de a oferi sfaturi dietetice specifice, deoarece acesta nu a fost un studiu clinic care să ofere dovezi clare”, a precizat Dr. Nikolaos Scarmeas.

foto: hippopx.com

Studiul a fost făcut pe persoane în vârstă

Studiul a fost publicat în revista Neurology și a analizat dietele persoanelor cu vârste de peste 65 de ani. Au fost completate cu privire la ceea ce au mâncat în ultima lună. Dintre cei 1.059 de participanți la studiu, 62 de persoane, adică șase la sută, au dezvoltat demență.

Cei care au consumat doar aproximativ nouă fructe, 10 porții de legume, două porții de leguminoase și nouă cești de cafea sau ceai în timpul unei săptămâni au fost mai predispuși la demență. Rezultatele au arătat că persoanele care au dezvoltat demență aveau mult mai puțin echilibrată decât ceilalți.

Autorii studiului au ținut cont de vârsta oamenilor, deoarece demența este mai probabilă la vârste mai înaintate, de sexul lor, deoarece femeile prezintă un risc mai mare. De asemenea, a fost luat în calcul și  nivelul de educație, deoarece persoanele cu un nivel de educație mai ridicat au mai puține șanse de a face demență.