Evenimentul Zilei > International > O copie originală extrem de rară a Constituției americane, scoasă la vânzare. Suma estimată este imensă. FOTO
O copie originală extrem de rară a Constituției americane, scoasă la vânzare. Suma estimată este imensă. FOTO

O copie originală extrem de rară a Constituției americane, scoasă la vânzare. Suma estimată este imensă. FOTO

O copie originală extrem de rară a Constituției SUA ratificată la 17 septembrie 1787 în Philadelphia va fi în curând licitată la New York pentru o valoare estimată între 15 și 20 de milioane de dolari, a anunțat Sotheby's vineri.

Un exemplar original rarisim al Constituţiei americane ratificate la 17 septembrie 1787 la Philadelphia va fi scos la licitaţie în curând la New York pentru o valoare estimată între 15 şi 20 milioane de dolari, a anunţat vineri casa de licitaţie Sotheby’s,

Sotheby’s expune până duminică o colecţie privată de documente constituţionale americane datând din perioada revoluţionară, 1776 -1789, între care faimoasă Chartă constituțională semnată la Philadelphia de părinţii fondatori ai SUA, între care George Washington, Benjamin Franklin şi James Madison.

Sotheby’s a ales să expună acest exemplar în timp ce țara experimentează o atmosferă politică tensionată și polarizată

Mai precis, licitaţia va avea loc în ajunul unei demonstrații programate sâmbătă la Washington de către susținătorii fostului președinte republican Donald Trump, în semn de protest faţă de arestările care s-au făcut la asaltul de la Capitol Hill.

Evenimentul a provocat un cutremur politic în Statele Unite și un val de șoc în străinătate. Sute de manifestanți pro-Trump forțaseră atunci intrarea în Congres, pe Capitol Hill, când parlamentarii erau adunați acolo pentru a certifica victoria democratului Joe Biden asupra președintelui republican ieșit.

Selby Kiffer, istoric expert în manuscrise, consideră „foarte interesant faptul că Constituția este încă subiectul dezbaterii” și subliniază că „în actualul climat politic (Constituția) este la fel de dezbătut ca atunci când a fost ratificată în 1787”.

Constituția SUA este scoasă la licitație pentru 15-20 milioane dolari

Potrivit lui Selby Kiffer, istoric expert în manuscrise şi cărţi vechi la Sotheby’s, este vorba de un fantastic prim exemplar imprimat al Constituţiei SUA, probabil tipărit în seara zilei de 16 septembrie (1787).

Document este extrem de rar pentru că nu au rămas decât 11 exemplare cunoscute din cele 500 imprimate probabil, a explicat Kiffer cu ocazia celei de-a 234-a aniversări a Constituţiei americane.

Constituția SUA este scoasă la licitație pentru 15-20 milioane dolari

Textul constituţional, care începe prin faimoasa formulă Noi, poporul Statelor Unite, în vederea formării unei uniuni mai perfecte (…) decretăm şi stabilim această Constituţie pentru Statele Unite ale Americii, a fost estimat de Sotheby’s între 15 şi 20 milioane de dolari şi va fi scos la licitaţie la sfârşitul lunii noiembrie relatează news.yahoo.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: