Comoara care ar putea rescrie istoria, descoperită în Polonia. Monedele au o vechime de 1.200 de ani

Comoara care ar putea rescrie istoria, descoperită în Polonia. Monedele au o vechime de 1.200 de ani Sursa Foto: Arhiva EVZ

O descoperire istorică foarte importantă a fost făcută pe teritoriul Poloniei, este vorba despre o comoară care cuprinde multe monede vechi.

O comoară formată din monede de argint, ce au fost bătute în timpul Imperiului Carolingian, în urmă cu aproape 1.200 de ani, a fost descoperită în partea de nord-est a Poloniei și ar putea face parte dintr-o răscumpărare istorică. Ce a avut ca scop salvarea Parisului de o invazie vikingă. Este pentru prima dată când o astfel de comoară a fost descoperită pe teritoriul Poloniei. Acolo unde se mai găsiseră doar trei monede carolingiene, conform Live Science.

Comoară de o valoare inestimabilă găsită pe teritoriul Poloniei

Bazele Imperiului Carolingian au fost puse de regele franc Charlemagne, Carol cel Mare, și a cuprins majoritatea teritoriului modern al Franței, Germaniei, Elveției și nordului Italiei în secolele VIII și IX.

Arheologii sunt de părere că noile monede descoperite ar fi putut proveni din orășelul negustoresc viking Truso, care era situat în apropierea coastei Mării Baltice la aproximativ 100 de kilometri vest de terenul fermierului unde au fost găsite.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul în care această teorie este adevărată și monedele au provenit din Truso, este posibil ca ele să fi făcut parte dintr-o răscumpărare uriașă de monede de aur și argint plătite de un rege carolingian pentru a preveni o invazie vikingă care s-r fi lăsat cu jefuirea Parisului.

„Dacă un număr mare de monede pot fi atribuite Parisului da, atunci este posibil, și unele au fost deja atribuite Parisului. Dar încă este mult prea devreme să oferim o astfel de interpretare”, a declarat Mateusz Bogucki, un arheolog și expert în monede de la Universitatea Varșovia din Polonia.

Primele monede au fost descoperite anul trecut

Însă stilul distinctiv al monedelor ridică mari întrebări legate de originea lor. Primele monede din comoară au fost descoperite cu detectoare de metale în luna noiembrie anului trecut, într-un câmp din apropierea orășelul Biskupiec. Cei care le-au găsit au oprit căutările și au păstrat locația secretă până când experții de la Muzeul din Ostroda, o localitate învecinată, au putut investiga descoperirea.

Până în martie 2021 arheologul Luke Szczepansk și echipa sa dezgropaseră 118 monede, 117 din acestea fiind bătute în timpul domniei regelui carolingian Carol cel Pios care a domnit între 814 și 840 și una din timpul fiului său, Carol cel Pleșuv, care i-a succedat la tron și a domnit până în 877.