Situație greu de crezut în comuna Peștișani, din județul Gorj. Depozite de muniție sau clădiri ale unei unități militare din Craiova apar în acte ca fiind casate și demolate. În realitate, bunurile au intrat în posesia unei obști sătești, cu complicitatea președintelui obștii și a unor responsabili din Ministerul Apărării Naționale
Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara a început urmărirea penală în cazul mai multor responsabili din Ministerul Apărării Naționale (MApN) care au aprobat un document prin care o cazarmă din comuna Peștișani, județul Gorj, a dispărut din actele oficiale. La solicitarea „Evenimentul zilei”, MApN a transmis că a făcut verificări și că a informat procurorii față de acest caz.
FOTO; Ion Poenaru, președintele Obștii Peștișani, a fost condamnat pentru loviri și lipsire de libertate FOTO:GORJ-DOMINO
Descoperirea șocantă a fost făcută după ce mai mulți proprietari de terenuri din zonă au trimis sesizări către Parchetul Gorj, DNA, ministrul Apărării și directorul Finanţelor Publice Gorj. Sesizările oamenilor scot la iveală o serie de abuzuri de care este acuzat Ion Poenaru, președintele de la Obștea Peștișani, o asociație de proprietari de pășuni și păduri de pe raza comunei în care s-a născut marele sculptor român Constantin Brâncuși. Proprietarii terenurilor din Obștea Peștișani reclamă modul fraudulos în care funcționează această asociație, dar și modul dubios în care bunuri ale Unității Militare (UM) 02517 Craiova au ajuns în posesia obștii, cu complicitatea unor decidenți ai Armatei.
Depozitele Armatei, păzite de civili angajați la negru
Obștea Peștișani a luat ființă în anul 2000, în baza unei hotărâri judecătorești. Titlul de proprietate a fost eliberat inclusiv cu o suprafață de teren, de peste 7,2 hectare, aferentă UM 02517 Craiova. Însă, în acest moment, pe rolul Judecătoriei Târgu Jiu se judecă un proces între statul român, reprezentat de MApN și Ministerul Finanțelor, și Obștea Peștișani care solicită anularea parțială a titlului de proprietate. Chiar dacă terenul este în litigiu, Ion Poenaru, care figurează atât ca președinte al Consiliului de Administrație cât și ca director executiv la Obștea Peștișani, a aprobat realizarea unor construcții pe acel teren, fără aprobarea AGA și a Consiliului Director, se arată în documentele aflate în posesia EVZ. Circa 200.000 de lei au fost alocați din bugetul Obștei în acest scop. Mai mult, ar fi fost angajați, ilegal, mai mulți paznici care păzesc bunurile Armatei. În plus, în păstrăvăria construită ca să aducă profit „a murit”, în acte, 3,2 tone de păstrăv, pește care, în realitate , ar fi fost vândut la negru sau oferit drept șpagă. Poenaru nu a fost de găsit la telefon, însă contabila Elvira Gîlmă ne-a declarat că singurul care poate să ne explice această situație este tot președintele obștii.
Demolare fictivă
Documentele aflate în posesia EVZ arată că procesul-verbal prin care bunurile Armatei au fost predate Obștei Peștișani (facsimil) a fost semnat de o comisie a MApN – UM 02517 Craiova, având la bază Ordinul nr. A 12562/2014 al Direcţiei domenii şi infrastructuri. În procesul-verbal de predare-primire, din data de 13 noiembrie 2014, se arată, negru pe alb, că terenul de 7,2 hectare, în valoare de 861.893,75 lei, se predă liber de orice sarcini. Printre construcțiile aflate pe această suprafață se numără nouă magazii de muniție, o magazie PSI etc. Conform acestui document, mai multe clădiri ar fi fost demolate și evacuate de UM 02517 Craiova, în baza unei autorizații de desființare specială și a unui raport de expertiză tehnico-judiciară. În realitate, ele sunt în aceleași locuri. Mai mult, într-o plângere penală adresată Parchetului Militar Timișoara se arată că în gestiunea MApN sunt înregistrate cheltuieli fictive de 1,7-2 milioane de lei, care reprezintă costurile așa-zisei demolări.
MApN a făcut o anchetă disciplinară, la solicitarea Parchetului Militar
La solicitarea „Evenimentul zilei”, MApN a transmis că imobilul 2591 Peştişani, face parte din domeniul public al statului şi se află în administrarea Ministerului Apărării Naţionale. Oficialii Armatei susțin că au fost obligați de o sentință defintivă a Tribunalului Gorj, din anul 2011, „să lase în deplină proprietate şi liniştită posesie suprafeţele de teren de 4,28 ha şi 2,9325 ha” în favoarea Obştei Peştişani, care a intrat în posesia terenului forestier (3940 ha) prin Titlul de proprietate nr. 606/2004. Pe terenul respectiv se află 17 construcții ale statului, administrate de Armată, iar Obştea Peştişani a chemat în judecată MApN, solicitând obligarea ministerului să-şi ridice construcţiile. Instanța a decis evacuarea clădirilor. Oficialii Armatei au transmis că, pentru a se evita plata unor despăgubiri, a fost emisă de către U.M.02523 Bucureşti autorizaţie de desfiinţare specială pentru demolarea (casarea) în regim de urgenţă a 11 construcţii din cele 17. Pentru evaluarea costurilor, U.M.02517 Craiova a întocmit devize analitice pe categorii de lucrări, rezultând o valoare estimativă de 280.554,67 lei. Ordinul Direcţiei domenii şi infrastructuri din MApN fost emis, susține Armata, pentru punerea în aplicare a sentinței definitive de punere în posesie a Obștii Peștișani, dar precizează că UM 02517 Craiova nu a efectuat cheltuieli pentru demolarea construcţiilor, din cauza neasigurării fondurilor băneşti. Demolarea nu a mai avut loc și din cauza lipsei mijloacelor necesare executării lucrărilor și a condiţiilor dificile de acces. În urma cererii Parchetului Militar Timişoara, Direcţia domenii şi infrastructuri a efectuat o cercetare administrativă la UM 02517 Craiova pentru a stabili cum s-a efectuat predarea terenului de 7,2 ha către Obştea Peştişani şi cum au fost derulate procedurile pentru scoaterea din funcţiune şi casarea construcţiilor situate pe terenul respectiv. Rezultatele verificărilor au fost transmise către instanţa militară.