„Suge-o, Ramona” e un brand, nu e o înjurătură adresată unei anumite persoane. „Nu înțeleg de ce se simte cineva jignit de pagina aceea sau ce viață tristă trebuie să duci ca să nu ai altceva de făcut decât să-mi raportezi pagina. Sunt tone de filme porno pe net la orice oră din zi și din noapte, iar pagina mea deranjează persoane fine. Dar pe elefant.ro am ajuns pe locul 5 în Top 100. Și am început pe locul 44.500. Am depășit 50 Shades of Grey în top 100, iar la cărți, am depășit cartea lui Iohannis”, spune Andrei Ciobanu.

Aţi urât vreodată atât de mult pe cineva, încât să simţiţi că nu mai puteţi respira fără acea persoană? E paradoxal, dar, vă asigur, perfect real. Nu toţi avem şansa de a rămâne pentru toată viaţa alături de cel de care ne-am îndrăgostit în liceu; de fapt, asemenea cazuri sunt rare, extrem de rare. Majoritatea dintre noi are parte de suferinţă, trădare, fluturi în stomac, scenarii fanteziste. Odată cu prima iubire lumea se prăbuşeşte şi renaşte la fiecare atingere, la fiecare dialog, în fiecare zi. Prins între pasiunea pentru Ramona şi dorinţa de a se răzbuna pentru indiferenţa ei, Andrei trăieşte câteva aventuri extrem de incitante şi se transformă din timidul îndrăgostit într-un Casanova modern. 

Suge-o, Ramona!” este povestea unei deveniri, o confesiune onestă despre maturizare sexuală şi morală, despre trecerea de la adolescenţă la maturitate. Hilare sau triste, emoţionante sau cinice, aventurile lui Andrei sunt cele ale adolescentului obişnuit, care caută, încearcă, eşuează sau învinge, totul pentru a o impresiona pe fata visurilor sale. „Cred că o explicaţie corectă a apariţiei acestei cărţi este că pur şi simplu s-a întâmplat. Eu cred că lucrurile mişto au loc atunci când nu le plănuieşti şi le laşi să se întâmple”, spune Andrei Ciobanu. Născut, nu făcut, la 1 iulie 1989, în Suceava. A fost, pe rând, explorator al adâncurilor (a căzut într-un canal când era mic), teoretician al platonismului (a iubit de la distanţă o colegă de gimnaziu), atlet al amorului adolescentin, student la Cluj şi stand-up comedian în Bucureşti. Acum se aude la matinalul Kiss FM şi se citeşte online şi offline oriunde şi oricând. Sau cel puţin aşa ne-a fost prezentat atunci când i-am solicitat acest interviu, curioşi fiind de ce atâtea controverse.

„Suge-o, Ramona!” e un titlu direct și provocator. Ce reacție ți-ai dorit să-i provoci celui care vede coperta cărții în librărie?

Nu m-am gândit la o reacție anume. Este un titlu care atrage atenția, într-adevăr, dar l-am pus pentru că rezumă foarte bine povestea și stilul în care este scrisă.

Cum ți-a venit ideea cărții? Ce te-a determinat să scrii?

Nu m-am gândit niciodată că va fi o poveste, cu atât mai puțin o carte. Totul a început de la niște postări pe facebook și încet-încet s-au adunat vreo 12, care aveau legătură între ele și m-am gândit să le pun undeva pe toate. Și le-am pus pe un site. Oamenii mă tot rugau să scriu mai departe, să le spun ce s-a mai întâmplat și uite așa, am ajuns până la aproape 500 de pagini scrise fără să-mi dau seama.

Cât din carte e autobiografie și cât ficțiune?

Unul dintre cele mai frumoase lucruri de pe Pământ este misterul. Așa e și în poveste, ai suspans, ai mister și, când crezi că știi ce se va întâmpla, următoarea pagină îți arată că te-ai înșelat. Hai, să spunem doar că există câte puțin din fiecare.

Este prima ta lucrare literară sau au mai fost încercări?

Nu au mai fost încercări, asta este și prima încercare, și prima lucrare.

În cât timp ai scris romanul?

Cam într-un an și jumătate, dar am scris doar când am avut inspirație și timp. Și mai apoi, la presiunile editurii ca să pot să o dau la timp la tipar.

Ai lansat cartea întâi pe Internet, unde a avut succes. Cum s-a ajuns la o ediție tipărită?

Nu am plănuit niciodată să fac asta. Pentru că eu nu mă consider scriitor. Eu sunt comediant, cu asta mă ocup. Dar pentru că am primit sute, chiar mii de mesaje de la oameni care îmi spuneau că le-ar plăcea să aibă cartea în bibliotecă, până la urmă, cu ajutorul colegilor de la Kiss FM și al celor de la Editura Trei, s-a întâmplat și minunea asta.

Care e decorul perfect pentru a citi această carte?

Cred că nu contează. Am văzut oameni citind în autobuz, în metrou, în parc, în pat. Ar fi ideal totuși să fii undeva unde ai un laptop sau un telefon cu net pentru a putea da play melodiilor pe care le recomand la diverse capitole. Sunt chiar melodiile pe care le ascultam atunci când scriam capitolul respectiv.

Ce cărți de umor se numără printre preferatele tale?

Umorul mi se pare un segment cu foarte multe variabile. Pe mine poate să mă amuze o carte sau o situație care să nu amuze pe altcineva. Dar uite, un exemplu de carte, nu e neapărat de umor, care mi-a plăcut destul de mult este Snuff, a lui Palahniuk.

Mai ai în plan și alte cărți? Te gândești la o continuare?

Hai să vedem ce mi se întâmplă în următorii doi, trei ani și vom vedea dacă am ce să scriu într-un al doilea volum.

Ce ai învățat ca tânăr scriitor și care e primul sfat pe care l-ai da unui viitor debutant?

Nu pot să fac asta. Cum spuneam și mai devreme, nu mă consider scriitor și nu cred că sunt în măsură să dau sfaturi cuiva. Cred că fiecare om știe cel mai bine ce decizii să ia în legătură cu propria viață. Important e să ți le asumi pe toate, chiar și pe cele greșite.

 

Te-ar putea interesa și: