În „Cary Grant: A Brilliant Disguise”, carte lansată în această săptămână şi scrisă de autorul Scott Eyman devoalează toţi demonii care l-au bântuit pe Cary Grant.

Pe Archie Leach, de fapt. Acesta era numele pe care celebrul actor l-a primit în 1904, la naştere, în Anglia, ţară din care a plecat când era tânăr şi atras de mirajul SUA.

După 40 de ani pe marile ecrane și 73 de filme, cea mai mare performanță a lui Cary Grant a fost crearea unui specimen inegalabil de farmec masculin cunoscut sub numele de Cary Grant.

„Este un personaj complet inventat și joacă un rol. În niciun caz nu sunt chiar Cary Grant. În ochii minții mele sunt doar un vodevilian pe nume Archie Leach.

Dar cred că Cary Grant a făcut minuni pentru viața mea”, sunt vorbele actorului inserate în noua carte a autorului Scott Eyman Cary Grant.

Cartea se referă la lupta lui Grant cu identitatea sa sexuală de ani de zile, ştiut fiind faptul că a trăit alături de actorul Randolph Scott și a fost privit mai degrabă ca un bisexual.

Problematicul Archibald „Archie” Leach

Archibald „Archie” Leach a avut 4 căsătorii, s-a îndrăgostit de Sophia Loren şi a fost la terapie pentru a-şi trata problemele legate de narcisism și temperament.

Cea mai liniştită perioadă a sa a fost în timpul celei de-a 3-a căsătorii, când actrița Betsy Drake l-a introdus în psihoterapie și LSD.

Grant s-a născut în Bristol (Anglia) şi a fost un copil care stătea în jurul debarcaderului, căutând un loc de muncă ca băiat de cabină și un bilet dus dincolo de portul comercial britanic.

În cele din urmă, el s-a alăturat unei trupe de acrobați, a învățat să meargă pe picioaroange și a visat să călătorească.

În 1920 a ajuns la New York

La mijlocul anilor 1920, Leach a aterizat la New York împreună cu vaudevilienii care căutau faimă și avere. Atunci a decis să nu se mai întoarcă în Anglia.

Înainte de a se muta la Hollywood când a murit vodevilul, Leach vindea cravate pe Broadway când nu mergea pe picioroange.

În New York s-a înţeles bine cu vaudevilienii George, Gracie Burns şi Jack Benny, dar a aflat repede că trebuie să-și schimbe numele.

De asemenea, şi-a dat seama că trebuie să inventeze un accent pentru a-și ascunde lipsa de clasă și educație.

Schimbarea n-a fost deloc facilă pentru el. Au existat repercusiuni ale sentimentelor de dualitate care l-ar fi bântuit o viață întreagă.

Copilăria lui Grant, un nor negru

Copilăria lui Grant a fost un nor negru care plutea peste el de mulţi ani şi astfel a dezvoltat o depresie exacerbată de faptul că era în preajma unor prieteni geniali.

Maeştrii vorbelor erau nişte actori britanici care aveau experiență teatrală legitimă, iar el se simţea foarte complexat din această cauză.

Inventator născut din nevoi, el a copiat trăsăturile oamenilor pe care îi admira cel mai mult pentru a abate atenția de la faptul că a părăsit școala la 14 ani.

Cu ajutorul doctorului Mortimer Hartman și peste o sută de ședințe de LSD pe care le-a considerat „schimbătoare de viață”, a defecat în pantaloni și a privit întâmplarea ca pe o „explozie psihică”.

Pentru prima dată, Grant a încetat să dea vina pe mama sa, pe tatăl său și pe toți ceilalți pentru dualitatea pe care a creat-o.

Revelaţia cu mult rahat

„Am aflat că nimeni altcineva nu mă ținea nefericit decât mine. Am câștigat altceva – pe mine. Și în acea zi m-am căcat pe covorul din cabinetul medicului și pe toată podeaua

M-am imaginat ca pe un penis uriaș care pleacă de pe pământ ca o navă spațială. Am avut o mulțime de probleme de-a lungul anilor, dar au fost problemele lui Archie Leach, nu ale lui Cary Grant.

Mi-am petrecut cea mai mare parte a vieții fluctuând între Archie Leach și Cary Grant, nesigur de oricare dintre ele, suspectându-le pe fiecare și abia recent am început să le unesc într-o singură persoană”, recunoştea Grant.

Un fan declarat al LSD

Grant s-a referit şi despre episoadele în care s-a drogat cu LSD. „LSD golește subconștientul și intensifică emoțiile de o sută de ori și descompune blocurile de memorie, astfel încât să putem obține informații despre sinele propriu și despre relațiile cu ceilalți”, a spus Dr. Hartman despre unui dintre cele mai puternice droguri.

Asta au remarcat şi alţi amatori de senzaţii tari cu LSD din LA: Henry Luce și Clare Booth Luce, Christopher Isherwood, Anais Nin, Aldous Huxley, Andre Previn, Esther Williams, Jack Nicholson și Dennis Hopper.

LSD l-a eliberat pe Grant din strămoșii clasei muncitoare – sau cel puțin așa spera – dar de fapt nu a uitat niciodată cu adevărat.

Tatăl său, Elias, călca costume pentru a trăi și după ce cuplul și-a pierdut primul copil, mama sa, Elsie, a încercat să-l sufoce pe Archie cu afecțiune.

Grant și-a amintit-o ca o „mică figură jalnică” care i-a spus în repetate rânduri că este singura căreia îi pasă de el. De aici a considerat că a venit şi deraierea relațiilor sale viitoare cu femeile.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE