Individul o suna la miezul nopții de pe o cartelă prepay și îi punea muzică. Soțul o bănuia de infidelitate. Cu ajutorul serviciilor secrete acesta a fost identificat
Noul Cod de Procedură Penală a făcut posibilă deconspirarea unei persoane care hărţuia telefonic o avocată din Iaşi. Aceasta a făcut plângere la poliţie iar agresorul a fost depistat după numai o săptămână. Specialiştii susţin că acesta este unul dintre primele cazuri din ţară soluţionate după noua procedură.
Mesajele erau insultătoare
Calvarul tinerei avocate a început în decembrie când, fără vreun motiv anume, a început să primească telefoane şi SMS-uri atât ziua, cât şi noaptea, informează 7est.ro. „Nu vorbea la telefon, erau doar apeluri sau, cel mult, se punea muzică. În schimb, mesajele erau în mare parte insultătoare”, povesteşte femeia.Situaţia s-a agravat în preajma sărbătorilor de iarnă, când unul dintre mesaje indica foarte clar că emitentul ştia că avocata este plecată din localitate. „În ianuarie am început să primesc mesaje care indicau la ce oră am plecat de acasă şi cum sunt îmbrăcată”, spune femeia. Pentru a-i proteja identitatea, 7Est nu a publicat nici numele real al tinerei şi nici alte elemente de identificare.
Poliţiştii nu ştiau ce să facă
Femeia a apelat la poliţie. „Este vorba despre noile prevederi din noul Cod. Nici poliţiştii nu ştiau prea bine ce trebuie să facă. Iniţial nici nu voiau să-mi primească plângerea, a fost destul de multă bătaie de cap să le explic faptul că acum legea permite”, spune ea. Odată depusă plângerea la poliţie, aceasta şi-a urmat cursul după noile proceduri. A ajuns pe masa unui procuror, apoi pe cea a unui judecător care a acceptat punerea telefonului avocatei sub supraveghere. După numai o săptămână, apelantul a fost identificat de serviciile secrete. „Este o persoană cu care am intrat cândva în contact, nu mă aşteptam la aşa ceva. Ştiu că a fost citat, a fost interogat, dar nu a recunoscut nimic. Acum procedurile îşi urmează cursul, încă nu ştiu ce va urma. Am fost chemată şi eu la poliţie în aceste zile”, spune avocata.
Circa 3.500 de apeluri de pe prepay
Cazul este interesant şi pentru faptul că apelantul a folosit cartele preplătite. Potrivit desfăşurătorului telefonic, în decembrie, ianuarie şi o parte din februarie avocata în cauză a primit circa 3.500 de apeluri şi peste 250 de sms-uri. Identificarea hărţuitorului a fost efectuată prin identificarea telefonului. Serviciile secrete au interceptat sms-urile şi telefoanele efectuate, apoi au identificat aparatul pe baza codului IMEI. În momentul în care apelantul a schimbat cartela preplătită cu cartela folosită în mod uzual, a putut fi identificat cu uşurinţă. Aşadar, utilizarea cartelelor nu l-a ajutat pe hărţuitor la păstrarea anonimatului.
Cazul avocatei ieşene este o premieră pentru justiţia ieşeană şi este unul dintre primele înregistrate la nivel naţional. „Până acum se putea face un astfel de demers doar dacă era vorba despre ameninţări explicite. Articolul 208, nou introdus, se referă la hărţuire. Aşadar, este o situaţie inedită”, a explicat judecătorul Cristi Dănileţ, membru CSM, citat de 7est.ro. În acest moment, avocata aşteaptă soluţionarea cauzei, deşi autorităţile încă bâjbâie pentru că nu există jurisprudenţă în domeniu.