O ARMADA de 15 mari VELIERE va asalta portul CONSTANŢA între 8 şi 11 septembrie (FOTO IMPRESIONANT)

O ARMADA de 15 mari VELIERE va asalta portul CONSTANŢA între 8 şi 11 septembrie (FOTO IMPRESIONANT)

După succesul primei ediţii din 2014, Constanţa va fi din nou gazda “Regatei Marilor Veliere” din Marea Neagră. Evenimentul va avea loc între 8 şi 11 septembrie, în portul Constanța. Sunt aşteptate la start 15 veliere din şase ţări, cu un total de peste 1.000 membri de echipaj. Escale vor fi în porturile ruseşti Novorossyissk şi Soci, iar finalul va fi la Varna

Navele aşteptate în portul Constanţa sunt, în ordine alfabetică: 1. Adornate, România, clasa B

2. Adventure (RUS 50), Rusia, clasa C

3. Akela, Rusia, clasa D

Ne puteți urmări și pe Google News

4. Anna Maria, Rusia, clasa D

5. Arial, Rusia, clasa C

6. Atyla, Spania, pavilion Vanuatu, clasa B

7. Kaliakra, Bulgaria, clasa A

8. Kruzenshtern, Rusia, clasa A – în curs de confirmare.

9. Mir, Rusia, clasa A

11. Nadezhda, Rusia, clasa A

12. Pandora, Italia, clasa B

13. Pogoria, Polonia, Clasa A

14. Royal Helena, Bulgaria, clasa A

15. Vityaz, Rusia, clasa D

Şase nave noi faţă de regata din 2014

„Avem atât nave care vin din nou în Constanţa datorită succesului din 2014, dar avem şi şase nave noi faţă de prima ediţie. O altă noutate a acestei ediţii este că vom adaugă la conceptul acestui eveniment şi diversitatea culturală specifică Dobrogei. Muzica, dansurile, artizanatul şi gastronomia fiecărei etnii dobrogene vor fi prezente în cele patru zile completând spectacolul oferit de nave şi echipaje. Reuşim astfel să îmbinăm ce este mai reprezentativ pentru noi – marea, multi-culturalitatea, dar şi istoria, ţinând cont că suntem în proximitatea zonei peninsulare pe străzile căreia va avea loc parada echipajelor ce se va încheia cu ceremonia de premiere din Piața Ovidiu”, a declarat Alin Vintilă, reprezentantul organizatorilor din România ai evenimentului.

Goeleta românească Adornate prezenţă confirmată la competiţie

„Suntem încântați să revenim în Constanţa pentru Regata Marilor Veliere din Marea Neagră, ediţia 2016. În cadrul evenimentului de debut, din 2014, orașul a întâmpinat navele într-un mod foarte călduros şi a fost o gazdă foarte bună în ceea ce avea să devină punctul culminant al unui eveniment emoționant. Ne aşteptăm la mai mult anul acesta, ţinând cont de faptul că portul Constanţa este primul din cursă, locul unde navele se întâlnesc înainte de prima etapă spre Novorossiisk. Desigur, suntem foarte bucuroşi că frumosul velier Adornate va face parte din flota noastră. Goeleta şi-a adus o contribuţie importantă în 2014 şi la fel va fi și în acest an”, a declarat şi preşedintele Regatei Marilor Veliere, dl. Robin Snouck-Hurgronje.

“Constanţa, cu ţărmul său frumos, cu tradiţiile sale maritime și oamenii prietenoși, este o bijuterie a Mării Negre. Sperăm că acest eveniment va pune orașul mai mult pe scena internaţională”, a completat acesta.

Un câştig imens pentru Constanţa

La Regata Marilor Veliere din anul 2014 au participat la Constanţa 13 veliere, 1500 de membri de echipaj, iar numărul vizitatorilor a fost de peste 100.000 pe întreaga durată a evenimentului. „Datorită succesului primei ediţii, partea română a obţinut de la Sail Training International startul regatei din acest an şi programarea evenimentului în ultimul week-end de vacanţă şcolară”, a mai declarat Alin Vintilă. Evenimentul este organizat de Navigator Yacht Club, în parteneriat cu Academia Navală Mircea cel Bătrân şi Liga Navală Română, cu sprijinul Administrației Porturilor Maritime Constanța.

Un eveniment mai tare ca Untold!

„Dorim să promovăm Constanţa ca destinaţie permanentă pentru velierele mari din întreaga lume care prin prezenţa lor sporesc atractivitatea orașului nostru în rândul turiştilor. Suntem convinşi că în timp, Regata Marilor Veliere va deveni un eveniment emblematic pentru Constanţa, aşa cum este Festivalul Internaţional de Teatru pentru Sibiu sau Festivalul Internaţional de Film Transilvania pentru Cluj. Marketingul urban se bazează şi pe astfel de evenimente pentru a creşte atractivitatea unui oraş atât pentru turişti, cât și pentru investitori, dar mai ales pentru a defini identitatea noastră ca oraş port şi pentru a-i întoarce pe constănţeni cu faţa către mare”, au precizat reprezentanții Navigator Yacht Club.

Se caută cinci băieţi sau fete pentru îmbarcarea pe un velier participant la Regată

“Regata Marilor Veliere îmbină, firesc, spectacolul oferit de prezenţa frumoaselor veliere cu activităţile de dezvoltare şi instruire a tinerilor la bordul lor. Sail training-ul este o experienţă şi complexă, mai mult decât o lecţie de marinărie şi navigaţie. Îi ajută pe tineri să-şi descopere calităţi de care nu erau conştienţi că le au, le dezvoltă încrederea în ei înşişi şi le arată valoarea lucrului în echipă. îi deconectează de la reţeaua socială de la uscat şi-i duce în mijlocul marii unde vor fi nevoiti sa se concentreze la ce este important aici-acum.

Ce inveţi pe mare, nu uiţi toată viaţa. Aşa că le recomand tinerilor să încerce această experienţă. Noi cu ajutorul navei Pogoria, din Polonia, oferim cinci posturi de cadeţi pentru toata durata regatei. Plecarea va fi din Constanţa, pe 11 septembrie, iar finalul la Varna pe 1 octombrie, cu escale la Novorossyissk şi Soci, în Rusia. Trebuie să construim o echipă echilibrata fete-băieţi, cu vârste între 15 şi 18 ani, apţi fizic şi psihic, cu paşaport valabil şi, evident, cu acordul de la părinţilor. Să urmarească www.regatamarilorveliere.ro unde vom publica în curând detalii suplimentare”, a mai declarat Alin Vintilă, project manager al “Regatei Marilor Veliere”.

O regată pentru pace

Regata Marilor Veliere face parte dintr-o serie de regate internţionale ce se desfăşoară an de an, începând din 1956, sub egida Sail Training International, o organizaţie non-profit din Marea Britanie care, în 2007, a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace datorită activitaţii sale pentru educarea tinerilor la bordul navelor cu vele şi promovarea prieteniei şi înțelegerii la nivel internațional.