O altă VICTIMĂ a sistemului sanitar din ROMÂNIA! Povestea tânărului MĂCINAT la propriu de FOCARUL de infecţie din SPITALE

O altă VICTIMĂ a sistemului sanitar din ROMÂNIA! Povestea tânărului MĂCINAT la propriu de FOCARUL de infecţie din SPITALE

Ovidiu Istrate, un tânăr poliţist de frontieră din Iaşi este încă una dintre victimele sistemului sanitar din România, pentru a cărui nefastă turnură a vieţii nu-şi asumă nimeni responsabilitatea.

În urma unui nefericit accident în 2008, pe când avea numai 23 de ani, tânărul a fost internat în spitalul de urgenţă de la Bacău, de unde a contactat un stafilococ auriu, bacterie care i-a măcinat piciorul stâng la propriu. Analizele la care a fost supus aici însă, nu au arătat existenţa infecţiei în organism.

A stat internat în unitatea sanitară de la Bacău, unde timp de o săptămână a suferit mai multe intervenţii chirurgicale, iar la piciorul stâng, cel mai grav afectat, i-a fost montată o tijă. Starea sa de sănătate se îmbunătăţea, iar drama prin care trecuse părea a lua sfârşit.

Lucrurile au cunoscut însă o turnură ciudată, Ovidiu începând să se simtă din ce în ce mai rău. A ajuns în comă de gradul III la Spitalul de Pneumofiziologie din Iaşi, unde este operat la nivelul toracelui, însă medicii de acolo îşi dau seama că este vorba de ceva mult mai grav la mijloc. Este transferat la clinica de ortopedie a Spitalului de Urgenţe din Iaşi, iar în urma unui set riguros de analize, i se pune un diagnostic sumbru: infecţie cu stafilococ auriu la piciorul stâng, adică cel operat în spitalul de la Bacău.

Ne puteți urmări și pe Google News

Odată instalată la nivelul oaselor, infecţia cu stafilococ auriu efectiv mănâncă osul. În timp şi în lipsa altor intervenţii specifice, piciorul lui Ovidiu se scurtează. Tânărul suferă alte zece operaţii deschise, dintre care două la clinci din Germania, unde credea că suferinţa sa va cunoaşte leac.

Drama sa nu e nici pe departe să se termine aici, în cele din urmă, poliţistul rămâne infirm pe viaţă, nemaiputând vreodată să îşi practice meseria, întâmpinând de altfel mari dificultăţi în a debuta într-o oricare alta.

După doi ani de chinuri insuportabile, Ovidiu Istrate hotărăşte să dea în judecată spitalul din Bacău, iar raportul medicilor legişti este exact cel la care se aşteptau: întreaga evoluţie a afecţiunii sale a fost cauzată şi influenţată de infecţia cu stafilococ auriu. În timp, acesta s-a cronicizat, ducând la infirmitatea fizică a tânărului poliţist, mai mult, cu deficienţă locomotorie şi scăderea capacităţii de muncă la 60%, se arată în raportul medicilor ataşat la dosar.

Această infecție la picior este una dintre cele mai grave probleme de sănătate pe care le poate avea cineva. Este o infecţie la os care nu a putut fi stopată nici după două intervenţii chirurgicale. L-am trimis în străinătate. Pacientul a avut o fractura foarte urâtă, etajată. O bucată destul de mare de femur a trebuit să fie scoasă, a declarat dr. Paul Sârbu, medic ortoped şi directorul medical al Spitalului de Urgenţe „Sf. Ioan".

Ca şi cum orice sumă de bani din lume ar fi suficientă să acopere drama pe care Ovidiu a cunoscut-o în spitalul de la Bacău şi care-i va urmări întrega viaţă, Ovidiu primeşte în 2015 suma de 516.000 de euro prin decizie definitvă a instanţei, din cei 750.000 solicitaţi, bani trimişi de la Guvern pentru despăgubiri.

Chiar după atâţia ani, spitalul de la Bacău nu recunoaşte că tot coşmarul tânărului poliţist a început din momentul în care le-a fost pacient.

"Chiar dacă nu eram în spital pe atunci, am sosit în 2014, ştiu că noi ne-am bazat apărarea pe faptul că băiatul nu a luat infecţia de la unitatea noastră, fiindcă el a fost transferat la Pneumologie Iaşi, apoi la un alt spital din Iaşi. Cred că nici din expertiză nu reieşea clar că a luat stafilococul de la noi", a declarat Adrian Popa, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău pentru Gazeta Sporturilor.

Bacteria este însă tot acolo. De două, trei ori pe an pleacă din țară la clinici din străinătate, unde i se redeschide operaţia.

*Notă. Stafilococul auriu  este o bacterie patogenă din genul Staphylococcus, care poate produce infecţii supurative sau septicemii la om şi animale. Formele de manifestare ale acestor infecţii sunt variate: impetigo, piodermite, stafilodermii, pneumonie stafilococică, Sindromul SSS. Se deosebeşte de alte specii ale genului prin faptul că este coagulazo-pozitiv.