Lovitură devastatoare pentru românii care au credite în lei. Cifrele au depășit orice record. Anunțul BNR

Lovitură devastatoare pentru românii care au credite în lei. Cifrele au depășit orice record. Anunțul BNR

După o perioadă în care a fost în scădere, indicele ROBOR a crescut din nou, iar astăzi, 6 octombrie, a atins cel mai ridicat nivel din acest an.

Indicele ROBOR la trei luni, care este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a urcat, miercuri, la 2,07%, arată datele oferite de oficialii Băncii Naționale a României (BNR). Astfel, indicele a depășit nivelul record de la începutul anului 2021: pe 4 ianuarie a fost cotat la 2,01% pe an.

ROBOR începe să crească îngrijorător

În urmă cu două săptămâni, în data de 23 septembrie, valoarea ROBOR la 3 luni era de 1,57%. Minimul anului a fost atins pe 7 iunie, când indicele a avut valoarea 1,49%.

ROBOR la 3 luni reprezintă dobânda la care băncile îşi acordă împrumuturi cu o maturitate la trei luni. Totodată, este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum şi ipotecare acordate în lei înainte de luna mai 2019. Din primăvara anului 2019, pentru creditele noi în lei a fost introdus indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC, care a înlocuit ROBOR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anul începuse bine pentru români, cu o scădere a indicelui

La începutul acestui an se înregistrase un proces de scădere a ROBOR. O cauză a reducerii era  legată e dîmbunătăţirea lichidităţii interbancare dar și de percepția investitorilor care se îmbunătățise vizibil. Piața începuse să-și revină după tensiunile din anul 2020, explica Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR.

„Scăderea indicelui pieţei monetare, ROBOR, este în primul rând o consecinţă a îmbunătăţirii lichidităţii interbancare. De asemenea, mai este vorba şi de percepţia investitorilor, care s-a îmbunătăţit vizibil în ultima perioadă. Evoluţiile recente sunt, însă, şi o recunoaştere din partea pieţei că tensiunile ridicate de anul trecut s-au redus simţitor. Au fost 5 zile de scăderi consecutive în care ROBOR la 3 luni a întregistrat valori mai reduse, scăzând de la 2,03% la 1,79%. ROBOR overnight, rata la care se împrumută băncile între ele pentru o zi, a scăzut de la 1,63% la 1,14%.”, a afirma Popa la începutul anului.