Evenimentul Zilei > Actualitate > O afacere murdară, greu de stârpit. Fetele de la țară, racolate de rețele de proxeneți din județele Moldovei
O afacere murdară, greu de stârpit. Fetele de la țară, racolate de rețele de proxeneți din județele Moldovei

O afacere murdară, greu de stârpit. Fetele de la țară, racolate de rețele de proxeneți din județele Moldovei

De câțiva ani buni, în cea mai săracă zonă a țării a înflorit o afacere murdară pe care polițiștii și serviciile de asistență socială și protecția copilului par că nu o pot stăpâni.

Este vorba de rețele de proxeneți din județele Vaslui, Botoșani, Iași, Bacău și Suceava, care arag fetele din satele din zonă și le conving să se prostitueze ca să scape de sărăcia mediului în care trăiesc. Din când în când polițiștii și procurorii dau iama în proxeneți, îi arestează și reușesc să-i trimită după gratii, dar fenomenul nu se oprește. Crește ca ciupercile după ploaie. Și alte și alte minore cad victime altor „pești”, iar afacerea de prostituție merge mai departe, adunând grămezi de bani.

De foarte multe ori, anchetatorii au descoperit că printre cei care sprijineau rețelele de proxeneți erau și primari, polițiști, patroni de localuri, ba chiar și un preot a fost prins ca fiind amestecat. Lucrurile acestea nu se întâmplă doar în Moldova, și sudul țării, în comune din Oltenia și Muntenia, se confruntă cu asaltul proxeneților asupra fetelor din mediul rural.

Ne referim astăzi la județele din Moldova fiindcă ieri, 5 august 2021, a avut loc un val de percheziții la domiciile unor proxeneți care acționau în zonele rurale. Una din comunele-oraș unde pare că polițiștii nu reușesc să lichideze cuiburile de traficanți de carne vie este Negrești, din județul Vaslui. Aici, presa a semnalat de-a lungul anilor arestări ale unor indivizi care racolau și scoteau la produs fete de 15-17 ani. Acum sunt alții la rând.

Din nou descinderi într-un dosar cu proxeneți din Negrești-Vaslui

Conform unui comunicat al IPJ Vaslui, ieri poliţiştii Secției 6 Poliție Rurală Negrești, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Vaslui, luptători din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale Vaslui și polițiști din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Iași, Suceava și Botoșani au făcut 5 percheziţii domiciliare într-un dosar penal. În acesta se efectuează cercetări sub supravegherea Parchetului de le lângă Judecătoria Vaslui sub aspectul săvârşirii infracţiunii de proxenetism.

Trei descinderi pentru percheziții au avut loc pe raza judeţului Iaşi, una în judeţul Suceava și una în județul Botoșani.

Cu ocazia acțiunii a fost realizat și un flagrant în Iași pentru completarea probatoriului în dosarul penal. Anchetatorii, însă, nu au oferit alte detalii despre modul de acțiune al proxeneților, la complicii lor sau la numărul victimelor. Au mai comunicat doar că au fost aduse la audieri trei persoane și că acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. Implicarea acestei structuri (DOS) arată că e ceva grav în acest caz. Și în cazul de la Caracal, cu Gheorghe Dincă, s-a apelat la specialiștii din DOS.

Astăzi vom afla dacă s-au operat și rețineri sau arestări.

Ziua repara mașinile Poliției, noaptea era „pește”

Mergând în trecut, în mai 2019, amintim de un alt caz petrecut la Negrești, comuna devenită oraș. Atunci, Poliția Vaslui a comunicat date despre arestarea unui proxenet care, culmea, era angajatul poliției. Un bărbat din Vaslui, în vârstă de 49 de ani, poreclit „Acţibild” şi angajat mecanic de ani de zile la IPJ Vaslui, a fost reţinut de colegii săi sub acuzația de proxenetism.

Poliţiştii l-au reţinut într-un dosar penal după ce a recrutat mai multe tinere pentru a se prostitua pentru el, în perioada 2018-2019.

„La data de 2 mai a.c. polițiștii din cadrul Secției nr. 6 Poliție Rurală Negrești au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară, unul pe raza municipiului Vaslui, iar cel de-al doilea pe raza orașului Negrești. În baza mandatului de aducere emis în cauză a fost condus la sediul poliției un bărbat, de 49 de ani, cu domiciliul în municipiul Vaslui. În urma cercetărilor s-a constatat faptul că în perioada mai 2018 – aprilie 2019, bărbatul ar fi determinat şi înlesnit practicarea prostituţiei de către 4 tinere, cu vârste cuprinse între 15 și 21 de ani, domiciliate pe raza județului Vaslui, acesta fiind cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de proxenetism și șantaj”.

Preotul proxeneților din Bacău

De curând, în 31 iulie 2021, altă știre despre racolarea fetelor de la țară se afla pe paginile site-urilor de presă. Un preot din Bacău a fost reținut într-un dosar de proxenetism.

Este vorba despre o anchetă în care au fost implicate zeci de fete care practicau prostituția în diferite locuri din oraș. Cinci bărbați și o femeie au fost reținute pentru 24 de ore.

Asupra preotului, care este din municipiul Bacău, dar slujește într-o parohie din județ, anchetatorii au susținut că planează suspiciuni de înlesnire a prostituției. El ar fi pus la dispoziția proxeneților, în regim hotelier, un apartament în care erau aduse de către „pești” fetele care se prostituau și care fuseseră racolate, majoritatea, din mediul rural.

Potrivit anchetatorilor, clienții erau racolați de pe site-urile cu anunțuri, iar faptele se petreceau în 11 locuri diferite din oraș.

Cel mai bătrân proxenet din Vaslui

Județul Vaslui a ajuns cunoscut și prin faptul că a produs cel mai bătrân proxenet aflat în activitate. A fost prins și condamnat. Avea 67 de ani și un partener de afacere mai tânăr, de 48 de ani. Momeau tinerele de prin comunele vasluiene și le plasau clienților. Iată cum descria ziarul local vremeanoua.ro faptele comise de cel mai bătrân proxent al Vasluiului și de partenerul său, consilier sătesc, în anul 2019!

Condamnati, în primã instantã, la 5 ani, respectiv 4 ani de închisoare cu executare, Simion Trifan si complicele lui, Viorel Codrianu, asteaptã acum decizia finalã a judecãtorilor Curtii de Apel Iasi. Astfel, dupã aproape un an de la începerea judecãrii apelului, instanta ieseanã a lãsat în pronuntare unul dintre cele mai controversate dosare de proxenetism din judetul Vaslui. Si asta tinând cont de vârsta celor acuzati de astfel de fapte penale. De asemenea, cei doi inculpati au fost obligati, în primã instantã, sã achite 15.000 de lei daune morale uneia dintre victime si 2.000 de lei cheltuieli de judecatã.

„Pe tot parcursul anchetei si procesului penal, cei doi proxeneti, unul de 67 de ani si celãlalt de 48 de ani, au încercat sã-si demonstreze nevinovãtia. În schimb, dovezile puse la dispozitie de procurorii DIICOT au arãtat cã cei doi sunt vinovati de faptele pentru care au fost trimisi în judecatã. Lucrul acesta reiese si din motivarea instantei în care sunt transcrise discutii despre modul în care cele douã minore, una de 17 si cealaltã de 15 ani, erau exploatate. Povestea a început în urmã cu doi ani (n.r. 2017), de Ziua Îndrãgostitilor, când politistii de la Biroul de Investigatii Criminale Vaslui au stricat “ploile” celui mai bãtrân proxenet din judet, care împreunã cu un consilier sãtesc din Pungești aveau la “produs” douã minore, de 15 si 17 ani.

De asemenea, cei doi au încercat sã determine sã practice prostitutia mai multe persoane de sex feminin cu situatie materialã precarã . În loc de cine romantice si dezmãt de Valentine’s Day, cei doi s-au ales cu 29 de zile de arest preventiv. Mandatul a fost emis de judecãtorii vasluieni, la propunerea Parchetului de pe lângã Judecãtoria Vaslui. Bunicul proxenet este pensionar si fost maistru electrician. În momentul retinerii avea 67 de ani si poza pe Facebook ca un adevãrat Don Juan, la fel precum colegul sãu mai tânãr, care a ales sã se prezinte la bustul gol si cu ochelari de soare.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: