O operaţiune masivă a poliţiei este în curs la Windsor, un „cerc de oţel” înconjurând centrul oraşului pentru nunta din capela St. George. Prtesa britanică scrie că aceasta este cea mai amplă operaţiune din istoria Poliţiei Thames Valley, arată jurnaliștii Radio România Actualități. Se estimează că aproximativ 100.000 de persoane, precum şi peste 5.000 de reprezentanţi ai presei din întreaga lume ajung în comitatul Berkshire.

Nepoții mirelui, Prinţul George (4 ani) şi Prinţesa Charlotte (3 ani) vor avea roluri importante la nunta regală. Palatul Kensington a anunţat că nepoata şi nepotul prinţului Harry vor face parte dintre cei zece copii – şase fete şi patru băieţi – care vor alcătui alaiul miresei.

Poveste de dragoste pe repede înainte

Povestea de dragoste a prințului Harry cu actrița Meghan Markle a început în iulie 2016, când un prieten comun le-a făcut cunoștință. Actrița venise la Londra pentru a asista la un meci de tenis. Relaţia lor a evoluat rapid. S-au revpzut în ziua următoare și au stabilit să facă o escapadă în Botswana, apoi ea a continuat filmările pentru serial, la Toronto.

Povestea de amor a devenit publică pe 8 noiembrie 2016, iar în septembrie 2017 a avut loc prima lor apariţie publică împreună, la deschiderea „Invictus Games” în Toronto.

Câteva zile mai târziu după anunţul oficial al relaţiei, a venit şi cererea oficială în căsătorie, acceptată pe loc, în cadrul unei cine care a avut loc pe domeniul Kensington. Harry i-a oferit lui Meghan un inel de logodnă conceput chiar de el, din aur alb și galben, și cu diamante ce i-au aparţinut mamei sale, prinţesa Diana de Wales.

Formalități și tradiții

După ce Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi-a exprimat consimţământul formal pentru căsătoria prinţului Harry, a urmat anunţul oficial al logodnei, în 27 noiembrie 2017, apoi anunţarea datei la care va avea loc căsătoria, iar recent, în martie 2018, Meghan Markle, care era protestantă, a fost botezată în Biserica anglicană, într-o ceremonie intimă.

După căsătorie, Meghan Markle va purta titlul de „Ducesă de Sussex”, în timp ce Prințul Harry va fi „Duce de Sussex”, iar referințele la Meghan Markle se vor face sub titulatura de „Alteța sa Regală”. Pentru că nu s-a născut într-o familie regală, actrița nu va primi titlul de „Prințesa Meghan”. Cuplul princiar va locui la Nottingham Cottage din Palatul Kensington.

Tortul ales de prinţul Harry şi de Meghan Markle pentru nuntă e unul netradiţional, care seamănă mai degrabă cu o „instalaţie” decât cu tort tipic de nuntă. Cei doi au renunțat la tradiţia regală a tortului de fructe, optând pentru un tort cu lămâi şi flori de soc, acoperit cu o glazură de unt şi decorat cu flori proaspete.

Prințul Harry, al șaselea în ordinea succesiunii la tron

Prinţul Harry este al şaselea în ordinea de succesiune la tron, după tatăl său, prinţul Charles, fratele său, prinţul William, şi copiii pe care acesta îi are cu ducesa Catherine, prinţul George, prinţesa Charlotte şi prinţul Louis.

Prințul Henry (Charles Albert David) de Wales, s-a născut la 15 septembrie 1984, la Londra, fiind fiul cel mic al lui Charles, Prinț de Wales și al Dianei, Prințesă de Wales, şi nepot al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. De mic a participat la vizitele oficiale întreprinse de părinții săi, prima astfel de vizită fiind menționată în Italia, pe când avea doar un an. A parcurs grădinița Jane Mynors și școala pregătitoare Wetherby, în Londra, apoi a mers la Școala Ludgrove. Harry avea numai 12 ani când prințesa Diana, mama sa, a murit într-un tragic accident de mașină la Paris. După ce a trecut examenul de admitere, a urmat Colegiul Eton, unde a studiat geografia, biologia, matematica și istoria artelor. A practicat polo și rugby, iar după terminarea studiilor, prințul și-a luat un an de pauză, în care și-a petrecut timpul în Australia, muncind la o fermă de creștere a vitelor și participând la meciul polo de încercare al echipei tineretului englez contra echipei de tineret din Australia Polo. El a călătorit și în Lesotho, unde a muncit pentru copiii orfani.

În mai 2005, Prințul Henry a intrat la Academia Militară Regală Sandhurst unde s-a alăturat Companiei Alamein. Trei ani mai târziu, Henry a fost promovat la rangul de locotenent, iar peste alți trei ani a fost ridicat la gradul de căpitan.  Într-o discreție totală, a fost militar timp de 77 de zile pe linia frontului în Războiul Afghan, mai exact până când  presa americană a făcut publică prezența lui acolo.

Mireasa e cu trei ani mai mare și cu un divorț la activ

Rachel Meghan Markle s-a născut la 4 august 1981, la Los Angeles, mama ei, Doria Carlos Ragland, fiind asistent social și instructor de yoga, iar tatăl ei, Thomas Markle Sr., fiind caștigător al unui Premiu Emmy ca director de lumini. Cei doi au divorţat în anul 1987. Markle a învățat în școli private, precum Hollywood Little Red Schoolhouse şi Heart High School, o şcoală catolică privată de fete din Los Angeles.

Este absolventă a Northwestern University cu o diplomă în teatru și studii internaționale în anul 2003. După o serie de roluri mărunte în seriale TV din SUA, din 2011 până în 2017, a jucat personajul Rachel Zane în serialul „Suits”.

Markle a fost căsătorită, doi ani, cu un producător de filme, până în 2013. Un an mai târziu, a pus bazele unui site de lifestyle, The Tig, şi a activat ca redactor şef al site-ului până în 2017.

Meghan Markle a fost consilier pentru organizaţia caritabilă internaţională One Young World, a călătorit în Afganistan şi Spania pentru cauze umanitare. În 2016, Markle a devenit ambasador global World Vision Canada. A călătorit în Rwanda pentru a susţine o campanie pentru accesul la apă potabilă, precum şi în India unde a militat pentru drepturile femeilor.

Programul orientativ al evenimentelor zilei de sâmbătă, 19 mai 2018, este următorul:

ora 11:00 – Circa 1200 de invitaţi din cadrul publicului încep să-şi ocupe locurile pe peluza Castelului Windsor

ora 11:30 – 600 de invitaţi care vor asista la ceremonia religioasă vor începe să sosească pe domeniul Castelului Windsor, urmând să parcurgă pe jos o porţiune de drum, până ce vor intra prin poarta de sud a capelei St. George

ora 13:20 – Membrii familiei regale britanice încep să sosească la castel, urmând să intre în capelă prin Poarta Galileei.

 

între timp, Meghan Markle şi mama vor parcurge drumul de la hotel până la castel, în automobil, prin promenada Long Walk

ora 13:30 – Prinţii Harry şi William ajung la capelă, urmând să intre prin poarta West Steps, fiind urmaţi de Regina Elisabeta a II-a şi de Prinţul consort Philip – care va participa la ceremonii în ciuda recentei operaţii de protezare a şoldului.

Urmează apoi să sosească Meghan Markle şi mama ei, care se vor opri în faţa capelei, apoi viitoarea mireasă va fi condusă în capelă de către Prinţul Charles, în absenţa tatălui ei – recent operat pe cord – , prin poarta West Steps.

ora 14:00 – Este programată să înceapă ceremonia religioasă care va fi condusă de Justin Welby, arhiepiscop de Canterbury şi lider spiritual al Bisericii Anglicane.

ora 15:00 – Urmează ca ceremonia religioasă să se încheie, iar tinerii căsătoriţi vor ieşi din capelă şi îi vor saluta pe cei 200 de invitaţi speciali aflaţi în faţa capelei.

Tinerii căsătoriţi vor pleca în procesiune, într-o trăsură, pe un traseu care parcurge localitatea Windsor, urmând să revină, apoi, la castel

ora 15:25 – Cuplul princiar, alături de invitaţi, participă la recepţia organizată la St. George Hall

ora 21:00 – Tinerii căsătoriţi participă la recepţia restrânsă de seară, la reşedinţa Frogmore House, alături de circa 200 de invitaţi. (Sursa AFP Foto)

 

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: