Evenimentul Zilei > International > Numele unui general FSB, în ancheta zborului MH17. Misteriosul Vladimir Ivanovici
Numele unui general FSB, în ancheta zborului MH17. Misteriosul Vladimir Ivanovici

Numele unui general FSB, în ancheta zborului MH17. Misteriosul Vladimir Ivanovici

General colonelul Andrei Burlaka din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) ar fi cel mai înalt responsabil rus care apare în anchetarea tragediei din iulie 2014.

Numele lui Burkala apare în urma unei anchete comune a Bellingcat și The Insider News.

Până acum, ancheta condusă de Olanda a desemnat patru separatiști ruși ca principalii suspecți de moartea celor 298 de persoane care se aflau la bordul unui avion al Malaysia Airlines (zborul MH17) care a fost doborât deasupra estului Ucrainei, în iulie 2014.

Anchetatorii au făcut un apel la martori, toamna trecută, pentru a ajuta la identificarea unei figuri-cheie, identificată drept „Vladimir Ivanovici” în timpul convorbirilor interceptate cu comandanții separatiști, scrie Moscow Times.

Bellingcat și The Insider l-au identificat pe „Vladimir Ivanovici” drept general colonelul Andrei Ivanovici Burlaka, șeful personalului operațional al Serviciului de Frontieră al FSB.

Cele două media au declarat că au stabilit identitatea lui Burlaka prin cercetări ample privind înregistrările telefonice, datele de călătorie și tehnologia de comparare a vocii.

Acest general FSB este cel mai înalt oficial rus identificat în ancheta privind zborul MH17, a scris Bellingcat, menționând că Andrei Burlaka este unul din cei mai sus plasați ofițeri superiori ai FSB, la doi pași de directorul serviciului, Alexandr Bortnikov, care răspunde direct președintelui Vladimir Putin.

BBC Rusia a coroborat identitatea lui Burlaka printr-o sursă anonimă care a vorbit personal cu acesta.

Bellingcat a declarat că Burlaka „se afla într-o poziție crucială pentru a supraveghea circulația armelor din Rusia în Ucraina și ar fi trebuit, prin urmare, să autorizeze transferul lansatorului de rachete Buk, care a tras asupra avionului malaezian după ce a trecut granița”, scrie Moscow Times.

Rusia a negat orice implicare în doborârea zvborului MH17.

Foto: captură Bellingcat

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: