Evenimentul Zilei > Politica > Numele lui Dragnea agită spiritele între UDMR şi USR PLUS. Ceartă pe banii pentru primari
Numele lui Dragnea agită spiritele între UDMR şi USR PLUS. Ceartă pe banii pentru primari

Numele lui Dragnea agită spiritele între UDMR şi USR PLUS. Ceartă pe banii pentru primari

Un nou scandal afectează coaliţia de guvernare după ce vicepremierul Kelemen Hunor (UDMR) i-a dat replica ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea (USR PLUS), care a declarat că prin intermediul PNDL 3, „statul, în mărinimia lui, cu pixul lui Dragnea care acum se plimbă de la unul la altul”, dă bani primarilor.

Marți seara, Kelemen Hunor a reacționat subliniind că „domnul Ghinea a fost cam obosit când a spus acest lucru”. În acelaşi interval, Cristian Ghinea a precizat că formaţiunea pe care o reprezintă s-a opus actualei forme a programului de investiții „Anghel Saligny”.

Mai departe, ministrul Fondurilor Europene a şi explicat de ce s-a ajuns la această decizie în USR PLUS. „A aduce bani pentru comunități nu înseamnă că e ceva bine în sine, dacă aduce bani într-un mod greșit. De ce nu lăsăm bani primarilor?

Pentru că, pe de o parte, statul central – discuția asta nu am avut-o – ia bani care ar putea foarte bine să rămână la primari, primarii nu au bani să-și facă bugetele de investiții și apoi vine statul în mărinimia lui, cu pixul lui Dragnea, care acum se plimbă de la unul la altul, și zice: îți dau ție, îți dau ție, îți dau ție.

Trimitere la perioada lui Liviu Dragnea

USR PLUS a spus: nu putem să aprobăm ceea ce criticam acum 3 ani. Haideți să facem, dacă vreți chestia asta și dacă avem spațiu bugetar – că asta e altă chestiune, de câte ori are propuneri USR PLUS, nu sunt bani, dar când e vorba de Anghel Saligny, PNDL 3, sunt bani.

Brusc, s-au găsit 50 de miliarde de lei în buget. De unde? Că nu am văzut această perspectivă bugetară, mai ales că suntem într-o țară aflată în procedură de deficit excesiv. Nu a fost această discuție”, a spus Ghinea într-o intervenţie la Digi24.

Cristian Ghinea

Când a fost întrebat de ce s-a referit la „pixul lui Dragnea”, ministrul a reacţionat spunând că mecanismul este foarte simplu. „De aceea este așa de sexy această chestiune, pentru că fiecare poate spune: «votează-mă pe mine și o să-ți dau bani.»

Ghinea deplânge soarta primarilor

Vrem garanții că nu se întâmplă asta, că, de pildă va fi și o cofinanțare locală la acest program. Ar trebui lăsați mai mulți bani la primari. Poate că așa primarii nu vor mai sta cu căciula întinsă la guvern”, a completat Ghinea.

Tot la Digi24 a venit şi replica preşedintelui UDMR, care a evidenţiat că drumurile județene şi cele locale sunt în parametrii secolului al XIX-lea. Mai mult, Kelemen Hunor a indicat că abordarea lui Ghinea este total greșită.

Totodată, vicepremierul i-a transmis partenerului de guvernare că a pune la îndoială necesitatea investițiilor în unitățile administrativ-teritoriale pentru comunitățile locale este „prea mult”.

Hunor Kelemen

„Eu cred că domnul Ghinea a fost cam obosit când a spus acest lucru. Şi pixul cui se plimbă în mâna lui Ghinea? E o abordare total greșită.

Discuţii între UDMR, USR PLUS şi PNL

Ieri am avut o discuție în coaliție. Au cerut niște lămuriri colegii din USR PLUS. Au venit cu niște propuneri de bun-simț și acele propuneri vor fi incluse în OUG.

Dar să pui la îndoială necesitatea investițiilor în UAT-uri, pentru comunitățile locale, spunând că a făcut nu știu cine, nu știu ce și în ce pix a stat în alt guvern o astfel de dezvoltare, program, proiect, este cam mult”, a spus Kelemen Hunor.

Altfel, vicepremierul a dezvăluit cum s-a ajuns la actuala denumire a programului, „Anghel Saligny”: „Am discutat încă de la începutul anului că va urma un nou proiect național de dezvoltare, nu PNDL.

Cum s-a ajuns la Anghel Saligny

Eu am spus să avem un nume și am căutat o personalitate care să fie asumată de toată coaliția și așa am ajuns la Anghel Saligny. Mesajul nostru în coaliție a fost să îmbunătățim condițiile de trai.

Există în acest moment cam 13 miliarde de euro lipsă pentru investițiile locale, pentru apă și canalizare. (…) 57% dintre UAT-uri nu au canalizare, 29% sunt fără apă, drumurile județene, drumurile locale sunt în condițiile secolului al XIX-lea şi ale secolului al XX-lea.

Nu poți să lași acești oameni, aceste comunități la acest nivel. 70% dintre UAT-uri nu au acces la gaze”, a completat liderul UDMR la Digi24.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: