Numele lui Blejnar şi Comăniţă apar în interceptările procurorilor

DOSARUL MITEI DE LA FISC. Consilierul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Adrian Gavrilă şi avocatul Marius Stăncescu, arestaţi în cazul mitei de 1,8 milioane de euro, susţineau că acţionează ca intermediari ai preşedintelui ANAF Sorin Blejnar, şi ai lui Viorel Comăniţă, fostul şef al Direcţiei accize din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), în prezent director interimar al ANV, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti (CAB) de arestare a celor doi.

Potrivit documentului, în dosar există înregistrări ale unor convorbiri ambientale între denunţător, italianul Antonello Celestini, şi cei doi inculpaţi, în care aceştia îi comunică omului de afaceri că ar fi luat legătura cu Blejnar, respectiv Comăniţă, iar aceştia ar fi cerut anumite sume de bani pentru a sprijini activităţile ilegale ale patronului Galaxy Tobacco.

Astfel, judecătorul care a decis arestarea celor doi menţionează în textul motivării că pe 25 noiembrie 2010 a avut loc "o întâlnire înregistrată în mediul ambiental", între Marius Stăncescu şi denunţătorul Celestini, ocazie cu care avocatul îi spune omului de afaceri că "are influenţă pe lângă preşedintele ANAF" şi că va interveni la acesta pentru a obţine protecţie în vederea înfiinţării unei fabrici clandestine de ţigări în oraşul Videle.

Cei doi ar fi încheiat o înţelegere potrivit căreia, în schimbul acestei protecţii, Celestini urma să-i transmită lui Blejnar, prin intermediul lui Stăncescu, suma de 1.000.000 de euro.

La rândul său, Stăncescu a cerut pentru sine 10% din această sumă, ca plată pentru intervenţia sa la preşedintele ANAF.

Supăraţi de la o şpagă

Potrivit deciziei CAB, o altă discuţie înregistrată ambiental de procurorii DNA a avut loc între Antonello Celestini şi funcţionarul ANAF Nicolae Gavrilă la 10 noiembrie 2010.

În cadrul acestui dialog, Celestini i-a spus lui Gavrilă despre 67 de containere cu tutun care i-au fost sechestrate de ANV în porturile Constanţa şi Giurgiu. Consilierul ANAF i-a promis omului de afaceri că va interveni pe lângă şeful Direcţiei Accize din cadrul ANV, Viorel Comăniţă pentru ridicarea sechestrului, avertizându-l însă că cei de la vamă au un "cui" împotriva italianului.

Din discuţia celor doi reiese că supărarea funcţionarilor ANV ar fi fost pricinuită de faptul că, în 2008, Celestini ar fi refuzat să-i plătească lui Comăniţă suma de 400.000 de euro pe care acesta ar fi cerut- o ca să-i permită să transporte din România în Italia 960 de tone de tutun fără plata accizelor.

Transportul face obiectul unui alt dosar, în care afaceristul italian e judecat pentru evaziune fiscală alături de fostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice Graţiela Iordache, cea care l-ar fi ajutat pe Celestini să scoată tutunul din ţară fără să plătească impozit.