Un antreprenor italian in domeniul imobiliar a fost acuzat ca s-ar fi folosit de numele mai multor cetateni romani pentru a semna acte false ale unor societati-fantoma, prin intermediul carora a fraudat statul italian cu peste 130 de milioane de euro, informeaza Liberta.
Cetateanul italian Danilo Coppola, in varsta de 39 de ani, a fost arestat joi, alaturi de alti sapte colaboratori de-ai sai, acuzati de asociere in vederea comiterii de infractiuni, faliment fraudulos, insusire ilegala de bunuri si uz de fals.
Coppola este acuzat ca, prin intermediul mai multor firme-fantoma, ar fi realizat tranzactii imobiliare la preturi cu mult mai mari decat valoarea reala a cladirilor, obtinand pentru acestea imprumuturi bancare pe care nu le mai returna, intrucat provoca falimentul companiilor care le contractasera.
Autoritatile italiene s-au autosesizat dupa falimentul societatii imobiliare "Micop", care a efectuat tranzactii pe piata imobiliara in colaborare cu alte sase firme din imperiul Coppola, cu ajutorul unor imprumuturi bancare facilitate de institutii financiare care sunt la randul lor investigate. Ulterior, banii obtinuti din credite dispareau in conturile private ale lui Coppola, ale colaboratorilor sai sau ale altor firme detinute de el, iar companiile care contractasera imprumuturile, puternic indatorate, intrau in faliment.
Firma Micop era administrata, pe hartie, de un cetatean roman, pe nume Doru Trifan, care potrivit anchetatorilor nu ar fi avut cunostinta de cercul infractional in care fusese atras. Acesta lucreaza, de fapt, ca portar la Hotelul Daniel's, detinut de Coppola, iar sotia lui a lucrat ca menajera pentru mama milionarului italian.
De altfel, potrivit cotidianului La Stampa, majoritatea firmelor-fantoma infiintate de Coppola erau "administrate" de cetateni straini - dintre care multi erau romani sau lituanieni - recompensati cu cateva mii de euro pe luna, in schimbul faptului ca semnau actele companiilor respective.
Dintre acestia, unii erau simpli zidari sau cameriste, precizeaza Liberta, si aveau cunostinta mai mult sau mai putin de adevarata natura a afacerilor pentru care semnau. Coppola este acuzat ca in alte cazuri, s-ar fi folosit chiar si de nume fictive si de permise de sedere false pentru a-si inregistra firmele.
Companiile lui Coppola au realizat o evaziune fiscala in valoare totala de 72 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane provin din neplata taxei pe valoarea adaugata, iar restul din neachitarea impozitelor directe.
Autoritatile italiene au confiscat, in urma perchezitiilor si cercetarilor, actiuni considerate ca fiind dobandite fraudulos, detinute de Coppola la Banca Intermobiliare, Immobiliare Valadier, Hotelul Cicerone, societatea imobiliara IPI (cotata la Bursa), societatea Mediobanca si chiar clubul de fotbal AS Roma.
Potrivit cotidianului Liberta, Coppola incepuse in ultima vreme sa-si transfere o parte din patrimoniu in Romania.