Nume grele pe lista procurorilor în redeschiderea dosarului „10 august”

Nume grele pe lista procurorilor în redeschiderea dosarului „10 august”

Dosarul 10 august se redeschide. Anunțul a fost făcut de procurorii DIICOT, la scurt timp după verdictul de la Curtea de Apel București. Instanța a admis, vineri, plângerea împotriva ordonanței prin care dosarul fusese clasat. DIICOT a dispus redeschiderea urmăririi penale pentru maiorul Laurențiu Valentin Cazan, pentru coloneii Gheorghe Sebastian Cucoș și Ionuț Cătălin Sindile, dar și pentru Speranța Cliseru, fost prefect al Capitalei.

Anunț de ultimă oră în dosarul 10 august. Procurorii DIICOT au anunțat că decizia de clasare a fost infirmată parțial și s-a decis reluarea urmăririi penale împotriva șefilor din Jandarmeria Română și împotriva fostului prefect al Capitalei, Speranța Cliseru.

Anunțul a fost făcut după pronunțarea hotărârii judecătorilor de la Curtea de Apel București, care au admis, vineri, plângerea împotriva ordonanței prin care dosarul „10 august” fusese clasat.

Însă. decizia de redeschidere a dosarului fusese luată cu două zile mai devreme de conducerea DIICOT.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai exact, prin ordonanța din 14. 04.2021.

Atunci, procurorul șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a dispus următoarele:

  1. Admiterea în parte a plângerilor formulate de către un număr de 6 petenți
  2. Respingerea plângerilor formulate de către un număr de 3 petenți
  3. Infirmarea în parte a ordonanței din data de 26.06.2021 emisă în dosarul numărul 2122/D/P/2019 cu privire la dispozițiile de:
  • clasare a cauzei sub aspectul săvârșirii de către suspecții maior CAZAN LAURENŢIU VALENTIN, colonel CUCOŞ GHEORGHE SEBASTIAN și colonel SINDILE IONUŢ-CĂTĂLIN a infracțiunilor de abuz în serviciu prev. de art. 297 alin.1 Cod penal, participaţie improprie la purtare abuzivă prev.de art. 52 alin. 3 Cod penal rap. la art. 296 alin. 2 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, participaţie improprie la fals intelectual prev.de art. 52 alin. 3 Cod penal rap. la art. 321 alin. 1 Cod penal, participaţie improprie la uz de fals prev.de art. 52 alin. 3 Cod penal rap. la art. 323 Cod penal, complicitate la abuz în serviciu prev de art. 48 alin. 1 Cod penal rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă prev.de art. 48 alin. 1 Cod penal cu ref. la art. 52 alin. 3 Cod penal rap. la art. 296 alin. 2 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, raportat la stările de fapt reținute în cuprinsul ordonanței de continuare a urmăririi penale nr. 18/2018 din 20.09.2018 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare;
  • clasare a cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de participaţie improprie la fals intelectual prev. de art. 52 alin. 3 rap. la art. 321 alin. 1 Cod penal și participaţie improprie la uz de fals prev art. 52 alin. 3 rap. la art. 323 Cod penal, raportat la stările de fapt reținute în cuprinsul ordonanței nr. 18/D/2018 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare prin care la data de 12.09.2018 s-a dispus extinderea urmăririi penale;
  • clasare a cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prev. de complicitate la abuz în serviciu prev de art. 48 alin. 1 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, respectiv complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal cu ref. la art. 52 alin. 3 Cod penal rap. la art. 296 alin. 2 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, raportat la stările de fapt pentru care s-a dispus extinderea urmăririi penale la data de 23.04.2019 prin ordonanța nr. 18/D/2018 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare.

Anunț de ultimă oră în dosarul 10 august

Totodată, conducerea DIICOT a dispus redeschiderea urmăririi penale împotriva maiorului Laurențiu Valentin Cazanși a coloneilor Gheorghe Sebastian Cucoș și Ionuț Cătălin Sindile. De asemenea, s-a dispus reînceperea urmîririi penale pentru Speranța Cliseru, fost prefect al Capitalei.

În această anchetă, DIICOT a dispus redeschiderea urmăririi penale astfel:

sub aspectul săvârșirii de către maior CAZAN LAURENŢIU VALENTIN, a infracțiunilor de abuz în serviciu prev. de art. 297 alin.1 Cod penal, participaţie improprie la purtare abuzivă prev.de art. 52 alin. 3 Cod penal rap. la art. 296 alin. 2 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, participaţie improprie la fals intelectual prev.de art. 52 alin. 3 Cod penal rap. la art. 321 alin. 1 Cod penal, participaţie improprie la uz de fals prev.de art. 52 alin. 3 Cod penal rap. la art. 323 Cod penal;

sub aspectul săvârșirii de către colonel CUCOŞ GHEORGHE SEBASTIAN și colonel SINDILE IONUŢ-CĂTĂLIN a infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu prev de art. 48 alin. 1 Cod penal rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă prev.de art. 48 alin. 1 Cod penal cu ref. la art. 52 alin. 3 Cod penal rap. la art. 296 alin. 2 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal;

sub aspectul săvârșirii de către numita SPERANȚA CLISERU a infracțiunilor de fals intelectual, prev. de art. 321 alin.1 Cod penal și favorizarea făptuitorului, prev. de art. 269 Cod penal.

Ordonanța a fost înaintată Tribunalului București

Prin prin ordonanța din 14. 04.2021 dată de procurorul șef adjunct al DIICOT s-a mai decis:

  1. Redeschiderea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de participaţie improprie la fals intelectual prev. de art. 52 alin. 3 rap. la art. 321 alin. 1 Cod penal și participaţie improprie la uz de fals prev art. 52 alin. 3 rap. la art. 323 Cod penal , respectiv complicitate la abuz în serviciu prev de art. 48 alin. 1 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, respectiv complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal cu ref. la art. 52 alin. 3 Cod penal rap. la art. 296 alin. 2 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal
  2. Menținerea soluției de clasare dispusă cu privire la celelalte fapte.

DIICOT mai precizează că Ordonanța a fost înaintată, la data de 15.04.2021, Judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului București în vederea confirmării, potrivit disp. art. 335 alin. 4 C.P.P.

Decizia de la Curtea de Apel București

Reamintim că Tribunalul București a decis, pe data de 2 martie, că dosarul privind intervenția în forță a jandarmilor la protestul diasporei din 10 august 2018 rămâne clasat.

În schimb, Curtea de Apel București (CAB) a dispus, vineri, redeschiderea anchetei împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei. Magistrații au admis plângerea unui protestatar, Ion Crăciuneanu, care ar fi fost agresat și gazat în timpul evenimentelor din 2018.

El susține că a participat la mitingul din 10 august 2018, în Piața Victoriei și că a fost agresat și amenințat de jandarmi, iar o grenadă i-a căzut lângă picior și l-a rănit.

În plângerea depusă în instanţă, Crăciuneanu solicita redeschiderea anchetei faţă de foştii şefi ai Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, Cătălin Sindile şi Laurenţiu Cazan, dar şi faţă de colonelul Cătălin Paraschiv, poreclit în presă „Fantoma în alb”.

Crăciuneanu solicita deschiderea anchetei şi împotriva unor decidenţi politici, precum Speranţa Cliseru, fost prefect al Capitalei, Carmen Dan, fost ministru de Interne, şi Liviu Dragnea, fost preşedinte al PSD, care ar fi “dispus şi coordonat, direct sau indirect, din punct de vedere operativ, intervenţia forţelor de ordine împotriva participanţilor la protestul din data de 10.08.2018 desfăşurat în Piaţa Victoriei, Bucureşti, precum şi faţă de celelalte persoane care i-au ajutat să săvârşească astfel de fapte”.