În sondajul Sociopol pentru luna martie a acestui an este o secțiune importantă dedicată presupușilor candidați la alegerile prezidențiale din 2024.
Poate părea devreme să discutăm despre ce se va întâmpla peste 3 ani, în condițiile în care în România situația se schimbă de la o oră la alta, dar numele alese de Mirel Palada, directorul Sociopol, sunt interesante și merită analizate.
Candidații „stângii”
Sociopol propune trei nume de candidați pe stânga. Primul este Gabriela Firea, alegere oarecum naturală dacă ținem cont de cota de încredere a fostul primar general, prima la încredere dintre politicienii PSD, și de faptul că Firea și-a manifestat de curând dorința de a își măsura din nou forțele la vot, la Primăria Capitalei, în 2024.
Al doilea nume măsurat de Sociopol este al înaltului oficial NATO, Mircea Geoană, un nume tot mai des vehiculat în mediile politice drept candidatul ”stângii” la următoarele prezidențiale. După un mandat de succes în structura nord-atlantică și după căderea iremediabilă în dizgrație a fostului său contracandidat, Traian Băsescu, Geoană pare cu adevărat un candidat redutabil după 20 de ani de politică de ”dreapta” la Cotroceni.
În fine, al treilea nume este al ambasadorului George Maior.
Mărturisesc faptul că îmi scapă motivul pentru care fostul șef al SRI este pe această listă, dar nu îmi sunt străine scenariile care îl văd pe Maior drept unul dintre politicienii care ar putea reunifica stânga divizată după perioadele Victor Ponta și Liviu Dragnea.
De altfel, așa cum vedeți și din grafice, Maior ar înregistra cele mai mici scoruri la un eventual tur 2.
Candidații „dreptei”
Pe dreapta, sunt aleși tot trei candidați, Dacian Cioloș, Rareș Bogdan și Ludovic Orban. Primul este cel mai vehiculat nume drept succesor al lui Klaus Iohannis, probabil fiind și cel la a cărui candidatură se lucrează cel mai intens.
Rareș pare băgat în sondaj mai mult ca un reprezentant al unei părți din PNL, vocală, dar fără acces la pârghiile puterii efective. Ludovic Orban a fost măsurat fiind președintele PNL și anunțând chiar el că se gândește serios la această candidatură.
Potrivit Sociopol, la următoarele măsurători vor fi mai multe nume pe dreapta, Laura Kovessi, Emil Boc și Eduard Hellvig.
Apariția primarilor de tipul lui Boc este explicată prin cotele de încredere, asupra cărora vom reveni într-un material viitor.
După părerea mea merită măsurat și sociologul Vasile Dâncu, în jurul căruia este o amplă mișcare pentru a fi candidatul PSD din 2024.