Număr record de lucrări la Bienala de Arhitectură Bucureşti din 2010

Peste 170 de proiecte arhitecturale, realizate în ultimii doi ani, au intrat în cursa Bienalei de Arhitectură organizată anul acesta, reprezentând cel mai mare număr de lucrări acceptate până acum.

Lucrările participante la concursul de arhitectură pot fi admirate până pe 11 octombrie 2010, la Teatrul Naţional Bucureşti, dată la care se va face jurizarea, în total fiind vorba de 171 de proiecte, cu 30% mai multe decât anul trecut, potrivit organizatorilor. Aceştia susţin că ediţia curentă a Bienalei de Arhitectură a atras participarea a 215 proiecte, un număr record de lucrări, toate realizate în ultimii doi ani. În concurs participă atât lucrări realizate de arhitecţi români în alte ţări, cum ar fi Elveţia, Italia, Austria sau Belgia, dar şi lucrări realizate de arhitecţi din afara ţării pentru beneficiari din România. La concurs vor participa, în total, 96 de birouri de arhitectură, reprezentate de 163 de arhitecţi. "Anii de boom economic care au precedat criza financiară au prilejuit construcţia de arhitectură contemporană de calitate, iar această perioadă de educare şi evoluţie s-a reflectat şi în lucrările apărute în ultimii doi ani, în care se manifestă apetenţa publicului pentru arhitectura modernă", este de părere arh. Constantin Goagea, director al revistei Arhitectura şi co-organizator al Bienalei de Arhitectură. Concursul de anul acesta se va desfăşura pe şase secţiuni. Astfel, vor fi două secţiuni de arhitectură - una pentru clădiri mai mici de 1.000 de metri pătraţi, iar cealaltă pentru lucrări mai mari de 1.000 de metri pătraţi, o secţiune pentru urbanism şi spaţii publice, una de arhitectură de interior, scenografie şi design de obiect. A cincea secţiune vizează proiectele de restaurare a monumentelor şi de reabilitare a clădirilor, iar ultima este dedicată publicaţiilor de arhitectură. Cele mai multe proiecte depuse vizează arhitectura pentru clădiri mai mari de 1.000 de metri pătraţi. De asemenea, mai mult de un sfert din proiectele aflate în competiţie vizează  construcţia unor locuinţe individuale, urmate de proiectele concepute pentru spaţii de birouri, potrivit organizatorilor. Evenimentul propune şi o serie de expoziţii tematice. Calendarul de evenimente al Bienalei de Arhitectură Bucureşti 2010:

  • 16 septembrie - 21 noiembrie / "Rien Ne Va Plus" / expoziţie olandeză despre arhitectura în vremuri de criză / Pavilion Unicredit, Bd. Nicolae Titulescu nr.1 (P-ţa Victoriei)
  • 01 octombrie - 26 octombrie / "Expoziţia concurs de arhitectura românească"/ principala expoziţie a Bienalei de Arhitectură Bucureşti 2010 / Galeria ¾, Etaj 3, Teatrul Naţional Bucureşti, spaţiu al MNAC, Bd. Nicolae Bălcescu nr. 2.
  • 8 octombrie / 2 conferinţe profesionale de arhitectură arh. Nanne de Ru şi arh. Lukasz Zagala / Galeria ¾, Etaj 3,Teatrul Naţional Bucureşti, spaţiu al MNAC, Bd. Nicolae Bălcescu nr. 2.
  • 8 - 10 octombrie / călătorie jurizare în ţară
  • 11 octombrie / Gala de premiere a expoziţiei concurs de arhitectură românească din cadrul Bienalei de Arhitectură Bucureşti 2010 / Galeria ¾, Etaj 3,Teatrul Naţional Bucureşti, spaţiu al MNAC, Bd. Nicolae Bălcescu nr. 2.
  • 14 octombrie - 5 noiembrie / Magic Blocks 2010 - în spatele cortinei de beton / Centrul de Introspecţie Vizuală, str. Biserica Enei, nr. 16.
  • 15 octombrie - 15 noiembrie / Balkanology /  Expoziţie realizată de S AM Swiss Architecture Museum, Basel în colaborare cu Az W Architekturzentrum Wien, finanţată de ERSTE Stiftung / Muzeul Naţional de Artă Contemporană Palatul Parlamentului Aripa E4, Intrarea prin 13 Septembrie