Numai asta ne mai lipsea! Alertă în Sistemul Național de Transport de gaze naturale

Numai asta ne mai lipsea! Alertă în Sistemul Național de Transport de gaze naturale

Datele din noaptea de duminică spre luni, de la ora 20.00, arată că pentru dimineață, ora 7.00, este estimată intrarea în stare de alertă a Sistemului Național de Transport gaze naturale cu o cantitate de 51 mil mc.

În urmă cu câteva zile Transgaz arăta într-un document că „deși se află în starea de prealertă, Sistemul Național de Transport gaze naturale funcționează fără probleme".

Potrivit documentului Transgaz, pe 23 decembrie, la ora 7.00, ar urma să fie modificate limitele de funcționare ale Sistemului Național de Transport gaze naturale, în sensul creșterii acestora pe toate intervalele de funcționare. Transgaz susține că au fost puse în funcțiune noi conducte de transport, după reabilitări.

Un actor de pe piață ne spune că dacă nu vom avea în următoarele două luni iarnă autentică, pentru a fi eliminat excedentul, se va prăbuși complet piața.

Ne puteți urmări și pe Google News

Starea normală a Sistemul Național de Transport este atunci când Line Pack arată între 38 și 43 milioane metri cubi de gaze sau între 45 și 48 milioane mc. Stare de prealertă, cum este acum, apare când LinePack arată între 33 milioane mc și 38 mil mc, ceea ce înseamnă deficit, sau între 48 și 50 mil mc, ceea ce înseamnă excedent.

În acest moment, cu 49,6 mil mc se apropie periculos de mult de 50 mil mc, ceea ce înseamnă stare de alertă.

Sub 33 mil. mc sau peste 50 mil. mc reprezintă stare de alertă. Starea optimă este între 43 și 45 mil. mc

În condițiile în care există mult prea mult gaz, prețurile au scăzut neobișnuit de mult. Pe piața SPOT, au ajuns în ultimele zile chiar și sub 50 lei/MWh, mult chiar și sub prețul plafonat de 68 lei/MWh, cât a fost impus prin OUG 114/2018 pentru gazele destinate consumului casnic și producerii de energie termică.

Pentru comparație, în ceilalți ani, în mijlocul iernii, prețurile depășeau cu mult 100 lei/MWh. Cantitățile de gaze din depozite sunt aproape duble față de cât erau în alți ani în această perioadă.

În primul rând, au fost umplute pe timpul verii până aproape de maxim, ca în niciun an, iar în condițiile unor temperaturi crescute, consumul a fost mult prea redus pentru a elibera din cantități. Prețurile au început să scadă încă din luna octombrie. De altfel, și lunile de toamnă au fost neobișnuit de calde.

Depozitele au fost umplute la maxim.

În luna octombrie, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) anunța triumfător că stocurile de gaze realizate pentru iarnă reprezintă circa 96% din capacitatea existentă la nivel național.

Pe fondul panicii, operatorii au depozitat chiar și mai mult decât a cerut ANRE.

În luna august a acestui an, ANRE a postat pe site-ul oficial că există pericolul sistării tranzitului de gaze prin Ucraina.

Atunci arăta că pentru următoarea iarnă există „suspiciuni rezonabile" ca furnizarea gazelor naturale pe direcţia Ucraina să fie redusă, motiv pentru care ar putea fi necesară întreruperea unor categorii de consumatori și trecerea unor grupuri termoenergetice pe păcură.

Acest anunţ a fost, însă, retras la câteva minute de la postare şi a fost înlocuit cu un altul din care au fost eliminate paragrafele referitoare la posibilitatea ca Rusia să reducă tranzitul de gaze