Editura Evenimentul si Capital

„Numai Allah mai poate SALVA Turcia”

Liderul Venezuelei, Maduro, și liderul Turciei, Erdogan, par să împartă aceeași găleată
Autor: | | 1 Comentarii | 8248 Vizualizari

Regimul Erdogan duce Turcia pe același drum pe care a mers cândva bogata și prospera Venezuela la o inflație de 1.000.000%. Ce face Europa?

Un comentariu de Matthew Karnitschnig pentru Politico.eu.

Se pare că Allah pariază pe Dolar.

Aproape o săptămână s-a scurs decât un Recep Tayyip Erdogan livid a tunat în direscția Washingtonului: „ei au dolari, noi îl avem pe Allah”.

Până acum, Atotputernicul nu a fost de prea mare ajutor. Și deși liderii europeni declară că ar vrea să sară în ajutor (ultimul lucru de care are nevoie UE în acest moment este o Turcie destabilizată), nu pot face nimic altceva decât să privească.

Pe de o parte, nu există nici o voință politică de a se implica. Poziția agresivă a lui Erdogan față de vecinii europeni ai Turciei în ultimii ani, mai ales de Germania, a minat capitalul liderului de la Ankara în Europa.

Deși sunt numeroși cei care, în Europa, se tem că criza din Turcia va pune în pericol acordul UE cu Ankara privind imigranții, acest lucru este foarte puțin probabil. Motivul: Erdogan are nevoie mai mult ca oricând de devize forte.

Chiar și expunerea mai multor bănci europene mari față de Turcia este improbabil să schimbe calculul politic al Europei. În ciuda temerii investitorilor în legătură cu pasivele care se ridică la circa 150 de milioane de euro, expunerea reprezintă doar o fracțiune din portofoliul global de credite al sectorului. De aceea, JP Morgan descrie riscul Turciei pentru băncile europene drept „semnificativ, dar gestionabil”.

Expunerea comercială a Europei față de Turcia este de asemenea limitată: cea din urmă nu deține decât 1,6% din exporturile germane, de exemplu.

Economiștii prezic că dacă Turcia se menține pe actuala traiectorie, va avea nevoie de o formă sau alta de salvare. Însă mecanismele de salvare ale Europei nu se referă decât la țările membre.

Chiar dacă UE ar putea ajuta Turcia, Erdogan ar refuza să accepte condițiile legate de un atare ajutor, cum ar fi de exemplu tăierile importante de cheltuieli.

Criza din Turcia, rezultat al unor ani lungi de politici bugetare și monetare haotice, i se „datorează” aproape în întregime lui Erdogan. Și o mare parte din ceea ce face situația atât de periculoasă pentru Turcia este tocmai faptul că Erdogan este singurul care are puterea de a repara lucrurile.

Este puțin probabil că o va face în viitorul apropiat.

În loc să încerce găsirea unui compromis cu administrația Trump în legătură cu deținerea unui pastor american în Turcia, Erdogan se îmbățoșează, semnalând în această săptămână că se pregătește de „război”. Marți, el a declarat că turcii vor boicota iPhones-urile. De asemenea, el i-a înfierat pe criticii interni din Turcia, numindu-i „trădători” și „teroriști economici”.

Și mai important încă, liderul turc nu a arătat nici o disponibilitate de a lua măsuri politice dificile, cum ar fi creșterea ratelor dobânzilor, stăpânirea inflației și stoparea prăbușirii lirei. Aceasta ar implica punerea în practică a unor măsuri care ar frâna puternica expansiune economică a Turciei, care l-a ajutat pe Erdogan să-și consolideze puterea.

Cu Miisterul de Finanțe aflat acum sub controlul ginerelui lui Erdogan și cu banca centrală lipsită total de independență, Turcia și-a pierdut credibilitatea în fața numeroșilor investitori internaționali.

În timp ce lira și-a stopat căderea liberă (moneda a pierdut peste 40% de la începutul anului), puțini sunt cei care cred că criza monetară din Turcia este aproape de sfârșitul său. Singura problemă este de a ști dacă dificultățile monetare se vor transforma într-o criză financiară, economică și politică mai mare.

Primele imagini din interior noii Catedrale! Altar poleit in aur, fantani arteziene, lifturi de 105.000.000 euro!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI