Evenimentul Zilei > Social > Nu vă puteți imagina ce s-a descoperit în Halele Obor: Mucegai, mizerie, tone de alimente expirate. ANPC, decizie tranșantă
Nu vă puteți imagina ce s-a descoperit în Halele Obor: Mucegai, mizerie, tone de alimente expirate. ANPC, decizie tranșantă

Nu vă puteți imagina ce s-a descoperit în Halele Obor: Mucegai, mizerie, tone de alimente expirate. ANPC, decizie tranșantă

Astăzi, 23 noiembrie 2021, echipe de control ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) au efectuat ample verificări privind respectarea prevederilor legale din domeniu la Halele Centrale Obor.

În urma controalelor au  fost găsite vitrine frigorifice cu rugină și mucegai, dar și tone de alimente expirate. După acest control, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a propus marți închiderea Halelor Obor din București.

S-au descoperit vitrine frigorifice cu rugină și mucegai şi alimente cu termenul de valabilitate depășit

Potrivit ANPC, în Halele Obor au fost controlate marți 26 de firme cărora le-au fost aplicate 30 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 365.000 lei și 2 avertismente. De asemenea, s-a propus retragerea din circuitul consumului uman a cantității totale de circa 11,5 tone produse alimentare nesigure, în general carne, produse din carne și produse lactate. Totodată s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor pentru 25 operatori economici.

„Propunerea închiderii unității pe o durată de cel mult 6 luni pentru societatea care administrează Halele Centrale Obor”, este o altă decizie anunţată de ANPC.

Comisarii CRPCR București-Ilfov au constatat următoarele deficiențe:

-nerespectarea temperaturii de depozitare și expunere spre vânzare recomandată de producător;

-expunerea spre vânzare în afara spațiilor frigorifice (comercializare la temperatura mediului ambiant) pentru carne, produse din carne și produse lactate;

-utilizarea unor vitrine frigorifice igienizate necorespunzător (zone cu rugină, resturi alimentare, acumulări de gheață murdară, insule de mucegai etc.);

-comercializarea unor produse alimentare nesigure și a unor produse alimentare cu data limită de consum depășită;

-existența căilor de acces cu gresie spartă, a diferenței de nivel, a treptelor deteriorate nemarcate, care constituie un pericol pentru cumpărători.

Ce spune Mihai Culeafă, președintele ANPC

„Cel mai mult m-au impresionat oamenii care veniseră în piață la cumpărături și vedeau, odată cu noi, mizeria pe care o descopeream în galantare. Nu ne venea să credem; nici nouă, nici lor.

Vreau să sublinez un lucru foarte important: niciodată nu ne-am dorit închiderea activității unui operator economic. Nu acesta este scopul nostru!

Dar mesajul este  unul  foarte scurt: Faceți curățenie, respectați reglementările în vigoare și, astfel, vă puteți relua activitatea.

Alegerea este doar a operatorilor economici. Curățenia în spațiile comerciale, vitrine igienizate și conforme sau depozitarea corectă a mărfurilor sunt lucruri absolut normale, nu excepții.

Sănătatea oamenilor nu se negociază, iar noi manifestăm toleranță zero față de cei care arată respect zero consumatorilor”, a declarat Mihai Culeafă, președintele ANPC.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.