Ţara noastră se poate descurca şi cu rezervele naţionale de gaze, dacă se raţionalizează consumul, a declarat pentru Evz.ro directorul în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Gabriel Sârbu. Mai mult acesta a declarat că România nu este dependentă de gazele ruseşti, dar trebuie găsite modalităţi de a acoperi cantitatea de gaze necesară. În ceea ce priveşte preţul gazelor, Gabriel Sârbu a precizat că acesta va rămâne nemodificat până la 1 aprilie 2009. Azi dimineaţă, la ora 3:00, furnizorul rus de gaze naturale Gazprom a sistat total furnizarea de gaze naturale prin staţia Isaccea 2, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei.
Ca urmare a sistării, a fost necesara închiderea completa a staţiei de import pentru evitarea depresurizării conductelor de transport.
Cantitatea de gaze naturale intrata prin acest punct este de 4,7 milioane mc/zi. In aceste condiţii, SNTGN Transgaz a luat o serie de masuri operative pentru rezolvarea rapida a situaţiei de criza si echilibrarea Sistemului naţional de transport gaze, printre acestea numărându-se efectuarea unor manevre tehnice în sistemul naţional de transport gaze, astfel încât să asigure cantităţile de gaze necesare pentru zonele de consum afectate de sistarea importurilor de gaze prin Isaccea 2.
Prin măsurile operative luate, s-a asigurat protecţia sistemului naţional de transport gaze naturale şi continuarea livrărilor de gaze către toţi consumatorii.
În acest moment, prioritatea operatorilor din domeniu este asigurarea cu gaze naturale a populaţiei in condiţii de siguranţa.
Sursele de furnizare a gazelor naturale în aceste condiţii sunt asigurate din producţia interna a Romgaz, Petrom şi alţi mici producători, din depozitele de înmagazinare subterana, precum şi prin cantităţile preluate, în condiţii normale, prin punctul Mediesu Aurit.
Ddeclaraţiile premierului şi ale ministrului Economie despre situaţia gazelor.
CITIŢI ŞI: