Nu știu dacă să cred sau nu în cearta dintre PNL și USR-PLUS

Nu știu dacă să cred sau nu în cearta dintre PNL și USR-PLUS Alecu Racoviceanu; Sursa: Arhiva EVZ

Scandalul izbucnit la București prin nenumirea lui Vlad Voiculescu viceprimar pare a fi cel mai grav intervenit între PNL și USR-PLUS.

Neavând adjuncți, Nicușor Dan se poate făli cu victoria din Capitală, fără a fi silit să o împartă cu nimeni. Și el se fălește doar în preajma liderilor liberali, părând să uite că partea cea mai mare din voturile care l-au ajutat să o detroneze pe Gabriela Firea i-au venit de la alianța care acum își revendică partea din câștig.

De ce ar fi important că se ceartă sau nu liberalii cu useriștii?

Pentru că modul în care ei conviețuiesc la București, Brașov, Piatra Neamț sau în orice altă zonă au câștigat alegerile locale arată cum ar decurge o guvernare comună.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru rezultatele din decembrie la parlamentare, un cabinet PNL- USR-PLUS pare a fi cel mai previzibil scenariu. Satisface și doctrina anti ”peeseeedee”, dar și aduce USR la putere. Pentru prima oară de la înființare, ei ar fi astfel privați de avantajul de a crește constant din postura de opozanți.

Cum ar decurge alianța dintre cei doi: promisiuni neonorate, presiuni pe față pentru cele mai năzdrăvane proiecte. Scenariul continuă cu scene ce par desprinse din alte alianțe din trecutul nu prea îndepărtat: CDR, cabinetul PDL-PSD, USL.

Poate că amânarea confirmării lui Vlad Voiculescu este doar un truc folosit de liberali pentru câteva mesaje electorale, investiții anunțate în spitalele bucureștene sau în sistemul de termoficare.

Poate că este și o măsură dictată de frica procentelor despre care se spune că s-au scurs în ultimul timp de la PNL spre formațiunea condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș.

Dar o viitoare alianță între aceste partide nu este nici pe departe singurul scenariu care circulă în aceste zile. O să le enumăr și pe celelalte, doar pentru a păstra un echilibru de informații.

Primul care se vehiculează, în special din tabăra liberală este acela că USR și PLUS ar urma să destrame căsnicia electorală și una dintre cele două formațiuni ar completa o majoritate de care PNL are nevoie, fie pentru un guvern comun, fie pentru unul minoritar.

Al doilea, despre care am auzit dinspre useriști (dar sunt și câțiva pesediști care nu îl neagă) este că situația dramatică în care a ajuns țara ar justifica, după alegeri, alcătuirea unui cabinet majoritar format din PSD și PNL.

Sursele indică și doi negociatori pentru această viitoare alianță, unul dintre cei 3 posibili premieri ai PSD și un proaspăt președinte liberal de consiliu județean.

Vom vedea ce va fi, de data asta, spre deosebire de martie, avem răbdare, hârtie igienică și mălai!