Șomaj record, locații turistice și locuri de filmare închise, un deficit imens în perspectivă: California a fost lovită din greu de pandemie. Însă experții prevăd un retur în forță al acestui stat care va continua să impulsioneze creșterea economică în Statele Unite.
Înainte ca SARS-CoV-2 să lovească, acest stat cu 40 de milioane de locuitori s-a dezvoltat de-a lungul anilor mai repede decât restul țării, datorită unei economii dinamice și foarte diverse.
Însă măsurile restrictive decretate la sfârșitul lunii martie pentru a stopa epidemia Covid-19 au schimbat totul, prin închiderea de birouri, magazine, restaurante, plaje și parcuri de distracții.
Șomajul, aproape inexistent înainte, a crescut până la 24%, un nivel aproape echivalent cu cel înregistrat în California după Marea Depresiune din 1929. Prin comparație, rata șomajului pentru întreaga SUA a fost 14,7% în aprilie.
În timp ce California conta pe un buget excedentar mare la începutul anului, guvernatorul Gavin Newsom a trebuit să-și reducă ambițiile, în ciuda ajutorului federal deja plătit. Acesta prevede acum un deficit de 54 de miliarde de dolari, în ciuda reducerilor bugetare pentru educație, sănătate, asistență socială și infrastructură.
„Covid-19 a impus o criză economică fără precedent asupra Californiei și a altor economii din țară, cu distrugerea locurilor de muncă și pierderea masivă a veniturilor”, a declarat guvernatorul Newsom.
Autoritățile au dat, firește, undă verde reluării anumitor activități economice, care astăzi privesc un procent de la aproximativ 70% din întreprinderi, potrivit lui Newsom.
Dar criza de sănătate este departe de a se termina, iar consumatorii - mulți dintre ei și-au pierdut locul de muncă - nu se mai grăbesc să comande de la dealeri auto, restaurante sau întreprinderi mici.
„Pentru ca economia să funcționeze, oamenii trebuie să se simtă în siguranță”, a declarat, la postul de radio NPR, Tom Steyer, fost candidat la președinție în 2020, acum șef al Comisiei de relansare economică din California.
„Oamenii nu vor merge la magazine dacă nu cred că este sigur, nu vor merge la serviciu”, a adăugat el.
Cu un PIB de peste 3000 de miliarde de dolari, California constituie a cincea economie mondială, înaintea Marii Britanii și a Franței. Statul din vestul american reprezintă 14,5% din PIB al Statelor Unite.
Printre principalele sale atuuri economice se numără firește Silicon Valley și gigantii săi tehnologici, fără să mai vorbim de industria cinematografică de la Hollywood care generează miliarde de venituri în fiecare an.
California găzduiește, de asemenea, pentru o puternică activitate portuară și industrială. Statul american deține și unele dintre cele mai productive zone agricole din lume.
„California are un sector tehnologic foarte puternic și dinamic. Prevedem că va continua să crească și să ne scoată din recesiune (...) ceea ce înseamnă că acest stat va continua să aibă o creștere economică mai rapidă decât restul țării”, a declarat Jerry Nickelsburg, profesor de economie la Universitatea UCLA.
Tom Steyer, se teme că această creștere a tehnologiei înalte nu este suficientă pentru a compensa căderea altor sectoare.
Unele culturi sunt compromise din cauza lipsei de forță de muncă, industria turistică și hotelieră este blocată, ca să nu mai vorbim de scăderea prețurilor petrolului care precipită către faliment orașe întregi care depind de aurul negru.
Sectoarele culturale și sportive nu se descurcă mai bine, stadioanele și sălile de concerte rămânând pustii încă câteva luni.
Dar „California va rămâne o componentă cheie a economiei globale”, a declarat Stephen Cheung, fostul șef al portului din Los Angeles, prin care tranzitează în mod obișnuit 40% din containerele care sosesc în Statele Unite.
Pentru Tom Steyer, această criză sanitară și economică ar trebui să fie o oportunitate pentru ca statul californian să înceapă relansarea „mai bine decât în ianuarie 2020”.
„Vrem să avem o Californie mai echitabilă, mai durabilă și mai orientată spre viitor după ce am trecut prin acest moment dureros și foarte dificil”.