Nu mai scăpăm vii. A apărut primul descendent al variantei Delta. Este şi mai infecțioasă şi mai transmisibilă

Nu mai scăpăm vii. A apărut primul descendent al variantei Delta. Este şi mai infecțioasă şi mai transmisibilă Sursa foto: pixabay.com

Oamenii de știință din întreaga lume urmăresc îndeaproape un descendent al variantei Delta extrem de infecțioasă care se răspândește cu rapiditate în Marea Britanie.

Oamenii de știință urmăresc îndeaproape un descendent al Deltei răspândit deja în Marea Britanie. Autoritatea de sănătate publică a Angliei a declarat ieri într-un raport că monitorizează un subtip al variantei Delta numit AY.4.2, care infectase din ce în ce mai mulți oameni recent.

Francois Balloux, director la University College London Genetics Institute, a declarat sâmbătă pe Twitter că datele despre AY.4.2 sugerează că ar putea fi cu 10% mai transmisibile decât cea mai comună variantă Delta din Marea Britanie, numită AY.4, şi spune: „Ca atare, merită să-l supraveghem”, a concluzionat expertul.

Noua variantă nu este un „motiv imediat de îngrijorare”

Începând cu 27 septembrie, 6 la sută din testele secvențiate din Marea Britanie au fost AY.4.2, a declarat Public Health England (PHE) în raportul său de vineri, adăugând că estimările ar putea fi imprecise, deoarece era dificilă secvențierea mutațiilor variantei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dr. Scott Gottlieb, fostul comisar al Administrației pentru Alimente și Medicamente, a declarat că noua variantă nu este un „motiv imediat de îngrijorare”, dar a solicitat „cercetarea urgentă” pentru a afla dacă este mai infecțioasă sau este capabilă să evite răspuns imun.

„Ar trebui să lucrăm pentru a caracteriza mai rapid aceste și alte variante noi. Avem instrumentele”, a spus el duminică pe Twitter , adăugând că este necesar un răspuns global coordonat.

AY.4.2 a fost singurul descendent al Delta care a crescut constant

Dr. Jeffrey Barrett, lider al grupului de genomică medicală de la Wellcome Trust Sanger Institute, a declarat marți pe Twitter că AY.4.2 a fost singurul descendent al Delta care a crescut constant, sugerând un „avantaj consistent” față de Delta.

Barrett a avertizat că AY.4.2 înlocuieşte Delta cu o rată mult mai lentă decât Delta care înlocuise varianta Alpha dominantă anterior. Varianta Delta este estimată a fi cu aproximativ 60% mai infecțioasă decât Alpha. Același tipar pentru AY.4.2 nu a fost încă văzut în alte țări.

Balloux a declarat într-un comunicat marți că varianta a fost „rară” în afara Marii Britanii, cu doar trei cazuri detectate în SUA până acum. În Danemarca, cealaltă țară care, în afară de Marea Britanie, are o supraveghere genomică excelentă, a atins o frecvență de 2%, dar a scăzut de atunci, a spus el.

Este prima mutaţie de la varianta Delta atât de agresivă

Virusul care cauzează COVID-19 devine aproximativ două noi mutații pe lună, iar acum există 56 de descendenti Delta, în conformitate cu Outbreak.info Scripps, care include date de la Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. Înainte de AY.4.2, PHE tinuse să grupeze Delta și descendenții săi împreună.

AY.4.2 are două mutații noi în partea virusului care se atașează la celulele umane,  proteina spike. Nu este încă clar cum aceste mutații vor afecta comportamentul virusului. Balloux a spus că niciuna dintre aceste mutații nu a fost găsită în alte variante de îngrijorare, scrie sciencealert.