Scandalul autopsierului care ar fi cerut sume de bani de la aparținătorii persoanelor decedate a ajuns și la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, care au deschis un dosar pentru luare de mită și primire de foloase ilegale.

„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, privind săvârșirea de infracțiuni de corupție de către personalul de la morga din cadrul Spitalului Județean Sf. Ioan cel Nou Suceava, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, fiind constituit un dosar penal”, a transmis, joi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, într-un comunicat de presa.

Procurorii mai susțin că „în perioada martie – aprilie 2020, funcționari publici din cadrul Spitalului Județean de Urgență Suceava au pretins și primit diferite sume de bani de la membrii de familie ai persoanelor decedate … pretinzând aceste sume pentru ‘eforturile’ făcute în legătură cu constatarea decesului, îmbălsămarea persoanelor decedate, îmbrăcarea acestora etc., deși toate aceste servicii intră în atribuțiile de serviciu ale personalului angajat în cadrul instituției medicale”.

Scandalul a pornit de la postarea unui comisar de poliție, Vasile Costiniuc, care susține că i s-a cerut ”taxă de fotografie”. ”Mare atenție la morga spitalului morții Suceava. Sa aveți 100 de lei că vă cere șpagă o nesimțită urâtă de asistentă patolog, vădit fiind în cârdășie cu cioclii din județ, sumă pe care o depui într-o cutie de carton cu mânuța ta…. pretinde și se uită urât, îți spune că în suma asta poți sa faci poze la decedat și poate îl și îmbracă cu hainele aduse de acasă. Dar după ce dai taxa de prost rămâi cu buza umflată. Și încă ceva: telefoanele scumpe, bijuterii, ceasuri aparținând decedaților nu le mai vedeți, sunt rechiziționate (captura de război). Poate se sesizează din oficiu și organele competente”, a scris polițistul.

Un alt bărbat care a fost la morgă pentru a ridica o rudă decedată, din cauza infecției cu COVID, face aceleași acuzații. ”Au spus să punem în cutia milei, că așa îi spuneau – e o cutie de carton de pantofi – să punem 100 de lei. Tata a pus 100 de lei și erau mai mulți bani acolo și a luat 50 de lei înapoi, pentru că i s-a părut prea mult. Ne-a trimis după niște acte, iar când ne-am întors doamnele de acolo dezinfectau banii. I-a zis tatălui să mai pună 100 de lei. Apoi s-au liat la discuție despre bunurile mamei, că nu voiau să le dea: telefon, cerceii de aur”, a spus Lucian Ciobanu, fiul femeii decedate de COVID.

Asistentul autopsie Mariana Ficiuc, persoana acuzată, susține susține că povestea legată de cutia milei a fost o glumă: ”În atenția tuturor care fac acuzații gratuite către sectorul de necropsie, toți decedații sunt aduși fără bunuri, bani, bijuterii, telefoane, etc. Toate aceste bunuri rămân în secția unde s-a produs decesul … Ne-a stresat și batjocorit, chiar nu aveți scrupule? Vă vom cere explicații la aceste acuzații, nu suntem de batjocura dvs, nu ne-ați intimidat când ați spus că ați lucrat în poliție, aveam pretenții să înțelegeți, că doar v-am explicat de câteva ori! Iar în ceea ce privește cutia milei, a fost o glumă”.