Evenimentul Zilei > Social > Nu e molima! Omenirea poate fi lovită de cea mai mare catastrofă. Nu mai este mult
Nu e molima! Omenirea poate fi lovită de cea mai mare catastrofă. Nu mai este mult

Nu e molima! Omenirea poate fi lovită de cea mai mare catastrofă. Nu mai este mult

În aceste vremuri marcate de pandemia de coronavirus, se pare că poate cea mai mare problemă a planetei a trecut în plan secund pentru majoritatea dintre noi.

Totuşi, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a atras atenţia că la nivel mondial, vremea va continua să se încălzească în următorii 5 ani. Temperaturile ar putea chiar să depăşească temporar cu 1,5 grade Celsius valorile din perioada pre-industrială, conform alertei lansate joi, 9 iulie 2020.

Vestea bună este că nu va fi depăşit pragul de 1,5 grade Celsius, stabilit de oamenii de ştiinţă drept plafon pentru evitarea schimbărilor climatice catastrofale.

Dar nu suntem nici prea departe de acel moment având în vedere tendinţa de încălzire continuă într-un ritm rapid. OMM a subliniat astfel „provocarea enormă” cu care se confruntă lumea pentru îndeplinirea obiectivului Acordului de la Paris din 2015.

Atunci, marile puteri stabileau un plan de reducere a emisiilor responsabile de încălzirea climei suficient de mult încât să menţine creşterea temperaturilor „mult sub” 2 grade Celsius.

„OMM a precizat că există un risc de 20% ca temperaturile medii anuale, care variază de la an la an, să atingă pragul de 1,5 grade Celsius în orice an între 2020 şi 2024. În acelaşi timp, valorile de temperatură din fiecare dintre aceşti ani este posibil să fie cu cel puţin 1 grad Celsius peste cele din perioada pre-industrială, efectele fiind resimţite în aproape fiecare regiune.

Africa de Sud şi Australia, care s-au confruntat anul trecut cu incendii de vegetaţie ce au ars suprafeţe de milioane de acri, ar putea avea condiţii mai aride decât de obicei până în 2024.

În acelaşi timp, regiunea Sahel din Africa va fi probabil mai umedă, a notat OMM. Europa este posibil să se confrunte cu mai multe furtuni, în timp ce nordul Atlanticului de Nord va fi mai vântos”, arată sursa citată de Agerpres.

Noile proiecţii fac parte dintr-un ultim demers al OMM de a furniza prognoze pe termen mai scurt privind tiparele temperaturii, precipitaţiilor şi vântului.

Astfel, statele pot să fie la curent cu modul în care schimbările climatice pot perturba modelele meteorologice.

Pe termen lung, lumea nu va atinge probabil pragul de 1,5 grade Celsius cel puţin încă un deceniu.

Tendinţa pe termen lung este ca temperaturile medii la nivel global să fie de aproximativ 1,2 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale.

Asta a declarat Michael Mann, climatolog la Universitatea Penn State din Statele Unite: „În acest moment, ne aflăm în mijlocul unei fluctuaţii pozitive, cu temperaturi la nivel global de aproximativ 1,4 grade Celsius peste nivelul pre-industrial.

Nu ne aşteptăm ca acest nivel de încălzire să persiste. Ne aşteptăm ca în următorii doi ani temperaturile să scadă din nou spre sau sub tendinţa generală.”

La rândul său, fostul ministru al Mediului în Chile, Marcelo Mena, în prezent director al Centrului pentru Acţiuni Climatice în cadrul Pontificia Universidad Católica din Valparaiso, susţine că inclusiv creşterile valorilor de temperatură pe termen scurt pot declanşa evenimente meteorologice extreme.

Acestea ar putea exercita o presiune şi mai mare asupra statelor care se luptă deja cu pandemia de coronavirus: „Vom avea ani (cu temperaturi) mai mari decât proiecţiile şi ani (cu temperaturi) mai mici, dar faptul că există această creştere în acest context ne demonstrează că unele dintre aceste evenimente simbolice sunt mai posibile decât se preconiza.”

sursa: Agerpres