Editura Evenimentul si Capital

NU E DE JOACĂ! Riști pușcăria dacă arunci PETARDE ȘI ARTIFICII la 50 de metri de bloc.Vezi UNDE ȘI CÂND ai voie să le folosești

Focurile de artificii trebuie supravegheate
Autor: | | 0 Comentarii | 8835 Vizualizari

Poliţia Română a anunțat declanșarea operațiunii anuale „Foc de artificii”, o acțiune care are loc, în fiecare an, la nivel național, în perioada sărbătorilor de iarnă. Poliţiştii au confiscat aproape 830.000 de articole pirotehnice şi au întocmit 85 de dosare penale pentru nerespectarea regimului materiilor explozive, numai în ultima perioadă din acest an. În 2013, oamenii legii au confiscat peste 50 de tone de astfel de articole explozive.

Din dispoziţia șefului Poliţiei Române, chestor general de poliţie Petre Tobă, Poliţia Română a declanşat acţiunea „Foc de artificii”.

Inspectoratul general al Poliției Române a anunțat că, în perioada sărbătorilor de iarnă 2014 - 2015, poliţiştii desfăşoară acţiuni pentru prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale ce reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice.

Polițiștii acționează atât pentru controlarea societăţilor comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi pentru depistarea celor care încalcă regulile privind comercializarea acestui tip de produse, în zona pieţelor, târgurilor sau a centrelor comerciale.

Până în prezent, au fost depistate 81 de firme care deţineau, transportau sau ofereau spre comercializare 829.164 de bucăţi de articole pirotehnice, fără a poseda autorizaţie. Obiectele pirotehnice au fost indisponibilizate, în vederea confiscării.

De asemenea, poliţiştii au întocmit 85 de dosare penale pentru nerespectarea regimului materiilor explozive.

În cursul anului trecut, în urma activităţilor desfăşurate de poliţişti au fost întocmite 1.602 dosare penale și au fost confiscate 50.331 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de aproximativ 1.500.000 de lei .

Categoriile de articole pirotehnice

În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii:

a) categoria 1 - articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse;

În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliţi).

b) categoria 2, 3 şi 4 - articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni;

Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

a) între orele 24.00 şi 6.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

Simona Halep - Taylor Townsend se joacă ACUM la Miami. LIVE VIDEO

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI