Ce ascunde tulpina Omicron. Un expert din România a explicat riscurile pe înțelesul tuturor

Ce ascunde tulpina Omicron. Un expert din România a explicat riscurile pe înțelesul tuturor Sursă: Arhiva EVZ

„Nu cred că nu avem motive de panică reală. Avem motive de îngrijorare, de preocupare”, a declarat Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, făcând referire la noua tulpină care se află pe primele pagini ale ziarelor în ultimele zile. Varianta Omicron a virusului SARS-COV-2 a băgat inclusiv autoritățile din România în ședință, în contextul în care specialiștii din Sănătate avertizează că, din cauza numărului mic de persoane vaccinate, o nouă mutație ar putea fi mai agresivă decât Delta. Omicron nu conduce la dezvoltarea unor forme mai severe de boală, însă. Cel puțin așa arată datele existente până în prezent, a spus Ioana Stăncel.

Nu există date care să reprezinte un adevărat motiv de panică, a spus experta în politici de sănătate publică. Cu informațiile deținute în prezent, nu se poate concluziona nici că tulpina Omicron conduce la prezentarea unor simptome mai agresive de boală. De asemenea, testele PCR pot depista noua mutație, potrivit specialistei Ioana Stăncel.

Tulpina Omicron: „Nu dă forme critice mai severe”

„Nu cred că nu avem motive de panică reală, avem motive de îngrijorare, de preocupare, pentru că din datele pe care le avem până acum, din studiile care au fost efectuate s-a observat că tulpina nu este nici mai patogenă, respectiv nu dă forme critice mai severe şi deocamdată nu avem date îngrijorătoare în privința creșterii transmisibilității”, a oferit asigurări Ioana Stăncel, îndemnând populația să nu intre în panică.

Autoritățile oferă tot mai mult interes noii mutații în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a caracterizat-o drept „îngrijorătoare”. Testele PCR recunosc această nouă tulpină, potrivit expertei în sănătate publică, însă există câteva semne de întrebare cu privire la testele rapide sau antigen, care, în cazul în care nu depistează infecția, ar putea conduce la focare de boală incontrolabile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Eficiența testelor rapide anti-COVID, pusă sub semnul întrebării

„Deocamdată se studiază, încă nu avem date certe privind celelalte tipuri de teste dacă recunosc tulpina, mai ales testele antigen. Aici avem o îngrijorare foarte mare pentru că dacă testele rapide, fie cele din exudat, fie cele din salivă nu recunosc această tulpină atunci nu putem izola la timp persoanele care sunt pozitive şi nu se poate interveni terapeutic pentru tratarea lor la timp. Şi de aici vom avea o creştere foarte mare a cazurilor, vom avea focare şi va interveni răspândirea aceasta nelimitată, necontrolată”, a spus Ioana Stăncel.

Un alt motiv de îngrijorare este, potrivit expertei în sănătate publică, numărul de mutații proteice pe care îl prezintă tulpina Omicron. Până în prezent, au fost identificate până la 50 astfel de mutații. Nu se știe, însă, cum vor evolua lucrurile pe viitor.

„Nu trebuie să intrăm în panică pentru că şi această nouă tulpină dă manifestări clinice comune cu cele care au fost ale tulpinilor anterioare, că tratamentul etiologic care acum este disponibil, cel cu anticorpi monoclonali, cu blocanţii de receptori de interleukină 6 sunt eficienţi pentru acest tip de tulpină, iar celelalte manifestări clinice sunt la fel ca şi la tulpina originală sau tulpinile mutante anterioare, răspund la tratamentele simptomatice sau cele complementare”, a mai explicat Ioana Stăncel.

Vaccinații vor dezvolta forme ușoare sau medii de boală

Nu se știe, momentan, câtă eficiență vor mai avea vaccinurile anti-COVID-19 prezente la momentul actual pe piață, însă persoanele care sunt deja imunizate ar putea să dezvolte forme ușoare sau medii de boală, a susținut specialista.

„Deocamdată, nu există date care să confirme eficienţa vaccinurilor faţă de această tulpină, de aceea există o preocupare privid recunoaşterea acestor mutaţii de către anticorpii dobândiţi în urma vaccinării, s-a observat că în cohortele care au fost studiate empiric, la persoanele la care s-a descoperit prin secvenţiere această tulpină, că unele persoane fuseseră vaccinate sau trecuseră prin boală, de aceea această tulpină este o tulpină de preocupare şi din punctul de vedere al reinfectării, dar persoanele respective au făcut forme medii sau uşoare, nu au fost probleme privind spitalizarea sau riscurile de deces sau lipsa răspunsului la un tratament”, a explicat Ioana Stăncel.

Omicron „poate să fie prezentă şi în România”

În altă ordine de idei, Omicron „poate să fie prezentă şi în România şi în alte spaţii, de import”, a mai precizat experta în sănătate publică. „Primul caz la care s-a făcut secvenţiere şi a fost confirmat de OMS a fost în 9 noiembrie, în Africa de Sud. Deja ne aflăm la 3 săptămâni de la confirmarea primului caz, dar înainte putea să fie o tulpină circulantă care să nu fi fost secvenţiată, putea să fie din import, putea să fie adusă de turişti sau de călătorii care veneau din Africa de Sud, România a avut grupuri mari de turişti în statele Africii de Sud sau tranzitând în aceste state şi puteau să aducă de import, fie cu forme asimptomatice fie cu simptomatologie uşoară care sunt specifice acestei tulpini.

Avem a (n.r. altă) preocupare privind posibilitatea de a exista în ţară pentru că, aşa cum au apărut alte tulpini mutante în alte zone, puteau să apară şi în România şi să nu fi fost secvenţiate până acum, pentru că nu au pus o problemă gravă clinică asupra pacienţilor. Trebuie spus că în România nu se face secvenţierea de rutină a tuturor cazurilor depistate pozitiv. Se face secvenţiere atunci când apar tipuri de manifestări clinice deosebite sau focare deosebite care nu se explică prin linkul epidemiologic.

Tocmai de aceea, în România se fac secvenţieri acum pentru cazurile foarte grave, din terapie intensivă, în funcţie de capacităţile laboratoarelor, care nu sunt în fiecare oraş, laboratoarele de secvenţiere genetică sunt în centrele universitare mari şi durează câteva zile secvenţierea. Dacă au început de vineri, cum spunea dl. ministru al Sănătăţii, probabil că pentru primele cazuri vor apărea rezultatele astăzi sau mâine, dar eu nu mă aştept ca aceste cazuri foarte grave din terapie intensivă să fie cu aceste noi tulpini. E posibil să avem rezultate negative în primele etape de secvenţiere şi să avem rezultate pozitive la cazurile de import, la persoanele care au venit sau au tranzitat ţări din Africa de Sud sau marile aeroporturi europene.

Ce măsuri trebuie respectate pentru a ne proteja

Pentru perioada de sărbători, probabil că trebuie să avem o preocupare de sănătate publică privind turiştii, cetăţenii români care vin din statele europene unde deja tulpina este prezentă.

În principal, sunt esenţiale măsurile de igienă, purtarea măştii, evitarea aglomeraţiilor, aceste măsuri s-au dovedit cele mai eficiente. Dacă dezvoltăm patologie să ne autoizolăm şi să contactăm medicul de familie, dacă avem simptome grave, să contactăm serviciul 112, dar să nu ieşim din casă. La fel de importantă este continuarea vaccinării, pentru că şi dacă vom face boala, chiar şi cu noua tulpină, vor exista probabil locusurile de fixare a virusului ocupate de anticorpii dezvoltaţi ca urmare a vaccinării şi atunci vom face o formă mai uşoară de boală, virusul nu va avea capacitatea de a afecta clinic organismul”, a explicat Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, pentru news.ro.