Comparatie: satisfactia castigului depinde de veniturile celor din jur si de gradul de bunastare personala, au constatat cercetatorii germani.
Un nou studiu stiintific implicand tomografii cerebrale arata ca, indiferent de bogatia personala, banii ne fac fericiti doar daca prietenii, rudele si colegii sunt mai saraci decat noi. Potrivit cotidianului britanic „The Daily Telegraph”, mai multe studii sociologice au avut ca obiect efectul banilor asupra fericirii rezultate in principal din lucrurile cumparate de acestia (asa-numitul efect al venitului absolut) sau din compararea venitului unei persoane cu cel al altora (efectul venitului relativ), conchizand ca mai important este cel din urma.
Dovada ca bogatia relativa este mai importanta vine dintr-un experiment realizat de profesorii Christian Elger si Armin Falk, de la Universitatea din Bonn. Cei doi experti au analizat cateva zeci de subiecti barbati, carora le-au cerut sa indeplineasca simpla sarcina de a numara punctele de pe un ecran, promitand plata pentru reusita.
Stimulare cerebrala prin recompensa
Utilizand o tehnica de scanare a creierului, numita imagerie cu rezonanta magnetica, cercetatorii au studiat activitatea cerebrala a celor 38 de barbati in timp ce jucau respectivul „joc”, plasati unul langa celalalt, cate doi o data. Persoana care numara corect punctele primea o recompensa baneasca intre 30 si 120 de euro. Fiecare participant afla scorul celuilalt si, implicit, cat a castigat acesta.
„Am inregistrat activitate crescuta in mai multe regiuni ale creierelor lor pe parcursul testelor. In mod special intr-o zona, striatumul ventral, in care este localizata o parte a ceea ce noi numim „sistemul de recompensa”„, a explicat dr. Bernd Weber, si el membru al echipei de cercetatori. „Aici am remarcat o activitate cand subiectul a rezolvat problema corect”, a adaugat el, mentionand ca, in cazul unei estimari gresite a numarului de puncte, activitatea era minima.
FERICITI CEI SARACI
Satisfactie garantata cu bani putini Descoperirea cea mai importanta a fost influenta unui alt factor: performanta jucatorului rival. Maximum de activitate au inregistrat subiectii care au raspuns corect, iar rivalii lor au raspuns gresit. Participantii care au obtinut mai multi bani decat rivalii au inregistrat o activare mult mai puternica a „centrului recompensei” decat in cazurile in care ambii jucatori au obtinut aceeasi suma de bani. Efectul in cazul in care ai mai mult este mai slab decat daca ai mai putin, spune profesorul Falk. „Diferentele de activare sunt mai pronuntate in situatia in care eu am mai putin decat tine. Daca doriti, suferinta de a avea mai putin este mai puternica decat bucuria de a avea mai mult”, a adaugat el.