Evenimentul Zilei > Actualitate > Nu aduce anul ce aduce ceasul. Kim Jong-un vrea să deschidă Coreea de Nord
Nu aduce anul ce aduce ceasul. Kim Jong-un vrea să deschidă Coreea de Nord

Nu aduce anul ce aduce ceasul. Kim Jong-un vrea să deschidă Coreea de Nord

În cadrul congresului Partidului Muncitorilor, liderul nord-coreean a examinat relațiile intercoreene și s-a angajat să extindă „de-o manieră cuprinzătoare” legăturile externe, a raportat, vineri, agenția centrală de presă nord-coreeană KCNA.

Kim Jong-un a anunțat linia politică într-un raport pentru sesiunea de a treia zi a celui de-al 8-lea congres al Partidului Muncitorilor aflat la guvernare, care a avut loc joi la Phenian, citând „situația actuală și epoca diferită”, potrivit KCNA.

„Raportul a studiat problema afacerilor cu Coreea de Sud, așa cum este cerut de situația actuală și de epoca diferită, și a precizat direcția generală și poziția politică a partidului nostru pentru extinderea și dezvoltarea cuprinzătoare a relațiilor externe, a indicat KCNA.

Cu toate acestea, agenția nord-coreeană nu a dat alte detalii. Nu se știe dacă extinderea relațiilor externe înseamnă îmbunătățirea legăturilor cu Coreea de Sud și Statele Unite.

Relațiile intercoreene s-au oprit de la summitul fără un acord concret a lui Kim cu președintele american Donald Trump, în 2019.

În plus, legăturile inter-coreene s-au tensionat, anul trecut, după ce Coreea de Nord a aruncat în aer biroul comun de legătură, ca represalii pentru pliantele anti-regim trimise peste graniță de Coreea de Sud, și a împușcat un oficial sud-coreean în domeniul pescuitului despre care s-a spus că a derivat în apele aflate în apropierea frontierei sale maritime occidentale, în septembrie, scrie agenția Yonhap.

Coreea de Nord nu a răspuns la propunerile Seulului pentru discuții și proiecte de cooperare, deoarece s-a străduit să prevină răspândirea noului coronavirus (Covid-19) pe solul său prin închiderea frontierelor și prin întărirea măsurilor de carantină.

În discursul său din 10 octombrie, aniversarea a 75 de ani de la fondarea Partidului Muncitorilor, Kim i-a urat Coreei de Sud o recuperare rapidă din pandemia coronavirusului, într-un mesaj de reconciliere. El și-a exprimat, de asemenea, speranța că va veni în curând ziua în care cele două Corei „își vor lua mâna” după încheierea actualei crize sanitare.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.