Posibilitatea de a retrage o sumă de bani de la POS-urile comercianţilor şi creditele cu dobânzi construite în funcţie de profilul de risc al fiecărui client au fost produsele care s-au distins săptămâna trecută în rândul celor lansate de bănci.
Astfel, Bancpost a pus pe piaţă un împrumut de consum cu dobândă variabilă în funcţie de istoricul de credit al clientului, aşa cum rezultă acesta din arhiva Biroului de Credit.
În funcţie de bonitatea clientului, dobânda produsului poate varia între 9,5% şi 13,9%, la lei, şi 9 şi 12%, la euro. Pentru clienţii fără istoric de credit dobânda este de 13,9% pe an la lei şi de 12% pe an la euro.
Sumele ce pot fi contractate variază între 500 şi 10.000 de euro (1500 lei şi 40.000 de lei). Creditul poate fi acordat pe o perioadă de 1 - 5 ani.
Costul creditului, de circa 17% pe an, se situează în media celor practicate în prezent de bănci pentru creditele de consum, deci negarantate. Dobânzile anuale efective pentru credite de consum pornesc de la 12% pe an şi urcă până la 27% pe an, la restul jucătorilor din piaţă.
Cealaltă noutate notabilă aparţine Raiffeisen Bank care a lansat facilitatea de retragere de bani de la POS-urile băncii instalate la comercianţi.
Concret, clienţii care plătesc cu cardul la comercianţi pot cere la casă retragerea unei sume de până la 150 de lei din cont, fără comision. Suma va apărea pe bonul de casă, alături de cumpărături. Se înmulţesc ofertele de credite în lei
Băncile şi-au extins şi săptămâna trecută oferta de creditare în lei.
CEC Bank a lansat Creditul AIPPIMM (SRL-D) 2012. Acesta este acordat micilor întreprinzător, în baza Convenţiei şi a actelor adiţionale încheiate cu Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIPPIMM) privind "Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri", aferent anului bugetar 2012.
Banca acordă credite în lei, din surse proprii, cu o dobândă variabilă compusă din ROBOR 6 luni + 3 p.p. Clienţii pot beneficia de garantii de garanţii de stat prin FNGCIMM ce va acoperi 80% din valoarea creditului, perioada de graţie de maximum 12 luni, modalitate de rambursare a creditului adaptată în funcţie de situaţia economico-financiară a clientului.
Un alt grup financiar a lansat prin compania sa de leasing o variantă de creditare în lei. Astfel, BCR Leasing oferă finanţare în lei pentru companii şi persoane fizice autorizate (PFA) care doresc sa achizitioneze autovehicule noi si second hand, precum si echipamente. Dobânda este de 9,75% pe an (variabila in functie de ROBOR la 6 luni).
100 de lei pentru un card nou În criză, cardurile au fost produse de bază pentru bănci. Cum perioada grea nu s-a încheiat, creditorii plusează ca să atragă tot mai mulţi clienţi pe acest segment.
Săptămâna trecută, două bănci au lansat promoţii similare. Alpha Bank România a demarat noua campanie Member Get Member. Clienţii băncii posesori ai unui card de credit MasterCard pot primi un premiu de 100 lei dacă recomandă un prieten care să aplice cu succes pentru un card MasterCard.
De asemenea, Credit Europe Bank a anunţat că orice persoană care aplică şi obţine un CardAvantaj MasterCard până la sfârşitul lunii mai beneficiază de 100 de lei bonus după efectuarea a cel puţin două tranzacţii comerciale, după fiecare din cele două tranzacţii clientul câştigând câte 50 de lei.