Noul Război Rece, în Pacific, cu China. SUA, sumă exorbitantă pentru submarine nucleare

Noul Război Rece, în Pacific, cu China. SUA, sumă exorbitantă pentru submarine nucleare

Marina SUA a încheiat luni cel mai scump contract de construcție navală din lume, în valoare de peste 22,2 miliarde de dolari.

Americanii vor produce cele mai moderne submarine, reprezentând practic un răspuns la acțiunile militare din ultimul timp ale Chinei. din Pacificul de Vest.

Contractul pentru nouă submarine de atac din clasa Virginia, cu motor nuclear, vine la doar câteva luni după ce șeful Marinei SUA din Pacific a avertizat de o prezență masivă a navelor Chinei și de problemele sale de a obține suficiente submarine pentru contracararea pericolului.

Acordul „marchează cel mai recent răspuns al Marinei SUA la puterea militară în creștere a Chinei și la acțiunile agresive din Pacificul de Vest”, a declarat Carl Schuster, fost director al operațiunilor la Centrul Comun de Informații al Comandamentului Pacific al SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Submarinele Virginia sunt platforma cheie pentru misiunile multiple ale Marinei SUA. Acestea sunt capabile să lupte cu alte submarine, nave de suprafață și ținte terestre, precum și să efectueze operațiuni speciale, inclusiv colectarea informațiilor și recunoașterea.

Optsprezece dintre ele sunt deja în flota Marinei, cu alte 10 în diferite etape de construcție. Dar cele nouă subsuburi vor reprezenta o actualizare substanțială a parametrilor, față de predecesorii lor din această clasă.

Administratorul Philip Davidson, șeful Comandamentului Indo-Pacific al SUA din Hawaii, a declarat Congresului american, la începutul acestui an, că activitatea submarină a celor trei adversari americani din Pacific - China, Rusia și Coreea de Nord - a crescut de trei ori din 2008.

Davidson a spus că este necesară această creștere pentru a păstra superioritatea navală a SUA în regiune. Cu toate acestea, el a spus Congresului în martie că primea doar jumătate din submarinele necesare în Pacific zilnic. „Vom pierde avantajul cantitativ în aproximativ 2025. Cred că asta va fi o provocare pentru acțiunile noastre din regiune", a spus el, fiind citat de CNN.