La prima conferinţă de presă la care a participat în calitate de ministru al afacerilor interne, Dragoș Tudorache a ţinut să îi mulţumească precedecesorului său la şefia Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Petre Tobă. Prima măsură pe care a anunţat-o noul ministru este crearea, începând de astăzi, a unei structuri de coordonare care are ca obiectiv organizarea alegerilor parlamentare, din luna decembrie. Noul oficial al Guvernului Cioloş a vorbit şi despre măsurile pe care intenţionează să le ia la DIPI, dar şi despre măsurile împotriva „Mafiei pădurilor”.
Noul minsitru al MAI, Dragoș Tudorache, a anunţat că a avut o primă îintalnire cu structura de comandă a ministerului pentru a avea o primă înţelegere asupra agendei de lucru şi pentru a prezenta obiectivele cu care a venit.
„În primul rând am ţinut să mulţumesc domnului ministru Tobă şi vreau să o fac şi acum aici, şi a facut-o şi premierul ieri, pentru modul în care a funcţionat ministerul până acum, în perioada mandatului acestui Guvern, până astăzi, pentru felul în care acest minister s-a achitat de sarcinile pe care le-a avut, organizarea alegerilor din primavară - pe care noi le considerăm a fi fost foarte bine organizate şi pentru felul în care au fost gestionate situaţiile privind încercarile de trecere a frontierei de către grupuri de imigranţi în zona de vest a ţării sau alte situaţii specifice ministerului”, a precizat Dragoș Tudorache.
Oficialul MAI a adăugat că „este un minister foarte important pentru menţinerea ordinii publice în ţară şi e foarte important ca în acest minister să existe credibilitate, atât la comandă, cât şi în modul de acţiune”.
În ceea ce priveste priorităţile cu care a venit, Dragoş Tudorache a declarat că, pentru acest guvern şi pentru el personal este esenţial ca, în următoarele trei luni să asigure pregătirea procesului electoral.
„Începând de mâine (astăzi n.r.) voi crea o structură de coordonare care să aibă organizarea alegerilor ca obiectiv principal, o structură de comandă care va ţine si legatura permanenta cu Autoritatea Electorala Permanenta, dar, în acelasi timp, o structură care să poarte un dialog continuu, constant, cu partidele politice care sunt actorii principali ai urmatoarelor trei luni.”, a adăugat noul ministru al afacerilor interne.
Dragoş Tudorache susţine că „obiectivul meu în acest domeniu este să menţin neutralitatea şi echidistanţa totală a acestui minister, a tuturor celor care lucreaza în acest minister în perioada urmatoare, până la alegeri”.
„Este un mesaj foarte clar pe care l-am dat si colegilor din structura de comanda pentru a-l da mai departe celor din subordinea lor. Este un mesaj pe care-l voi da si prefectilor, cu prima ocazie pe care o voi avea, in zilele urmatoare. Este esential pentru mine ca acest minister sa ramana echidistant, neutru, in modul in care aceste alegeri sunt pregatite (...). Tot acest pachet de pregatire a alegerilor, pentru mine, personal, ca ministru in acest mandat, reprezinta cel mai important lucru si voi imprima aceasta prioritate si colegilor din minister.”, a punctat oficialul MAI.
Măsuri de eficientizare a serviciului secret al MAI - Doi şi-un sfert”
Pe fondul scandalului de corupţie care a zguduit Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), serviciul secret al MAI, cunoscut ca „Doi şi-un sfert”, noul ministru al afacerilor interne a precizat: „Si aici am un mandat foarte clar din partea prim- ministrului si din partea presedintelui de a ma apleca in urmatoarele saptamani, impreuna cu colegii din minister, pentru a gasi cele mai bune masuri prin care sa eficientizam activitatea DIPI, sa-i asiguram o responsabilizare atat in interiorul ministerului, in ceea ce priveste deciziile si modul in care este organizat si in care functioneaza, cat si in exterior, fata de Parlament.”.
Dragoş Tudorache a adăugat că doreşte ca, în urmatoarele două, maximum trei săptamani să vină cu propuneri concrete „catre primul-ministru, catre presedinte, catre celelalte structuri specifice care actioneaza in acest domeniu prin care sa asiguram aceste obiective”.
A treia prioritate anunţată de noul minsitru al afacerilor interne este continuarea reorganizării sistemului de răspuns la situaţii de urgenţă, început după tragedia de la Colectiv. În atenţia lui Dragoş Tudorache rămân şi combaterea criminalitatii, sau migratia. „Intetionam, a fost deja dezbatut in Guvern acum doua saptamani, sa discutam cu partea sarba si sa organizam patrule comune impreuna cu politia sarba pentru a asigura integritatea totala a frontierei de vest. Nu putem sa excludem ca nu vor aparea si rute noi, in functie de evolutia situatiei din Grecia sau Turcia si de aceea, pregatirea pe care trebuie sa o avem la nivelul InspectoratuluI General al Politiei de Frontiera trebuie sa fie maxima”, a subliniat Dragoş Tudorache.
Toleranţă zero pentru „Mafia pădurilor”
Ministrul afacerilor interne a pus accent pe combaterea infractiunilor din domeniul silvic: „Este o tema centrala pentru acest guvern, premierul a investit si investeste foarte mult in acest domeniu. Si din partea acestui minister vreau sa ma asigur ca vom pune la dispozitie resursele ministerului pentru a combate toate fenomenele de criminalitate la codul silvic, indiferent ca ele privesc persoane fizice sau persoane juridice. Si, mai mult, voi manifesta toleranta zero la situatiile in care se dovedeste ca oameni dintre cadrele Ministerului de Interne sunt implicate in astfel de retele de infractionalitate. Acolo unde astfel de suspiciuni apar, sau mai rau decat atat, sunt dovedite, toleranta mea pentru astfel de comportamente va fi zero. Si dau astfel si un semnal celor care poate sunt implicati in astfel de retele sa se gandeasca foarte serios in perioada urmatoare.”.
Priorităţile ministerului, discutate în Parlament
Dragoş Tudorache a adăugat, în finalul intervenţiei de la sediul MAI, că a avut deja primele contacte la Parlament. „Îmi doresc sa am o prima discutie cu cele doua comisii de resort din Parlament pentru a discuta aceste prioritati si alte subiecte pe care membrii acestor comisii le vor considera importante. E o relatie pe care intentionez sa o cultiv in lunile urmatoare, nu doar pe zona specifica ministerului, acolo unde membri ai Parlamentului vor considera ca au sugestii sau propuneri importante pe care sa mi le faca, dar si in zona de pregatire a alegerilor, unde, cum spuneam la inceput, intentia mea este sa pastrez un dialog continuu, constant, cu toate partidele politice care se vor angaja in cursa electorala pentru a asigura ca ceea ce se intampla in acest minister, toata munca de pregatire pe care acest minister o face si o va face, va fi in deplina transparenta si echidistanta fata de toate fortele politice implicate”, a precizat noul ministru al afacerilor interne.